Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Seafood gumbo

Från 2002
Uppdaterad 30.09.2013 12:37.

En exotisk, eldig röra av fisk, skaldjur och grönsaker. Avnjuts tillsammans med ris.

Seafood gumbo

Ingredienser

  • 2.5 deciliter (dl) olja
  • 2.5 deciliter (dl) vetemjöl
  • 2.5 deciliter (dl) gul lök
  • 1.5 deciliter (dl) blekselleri
  • 1.5 deciliter (dl) grön paprika
  • 5 deciliter (dl) okra
  • 4 klyfta vitlök
  • 3 liter (l) vatten - hett
  • 1 burk tomat
  • 2 matsked (msk) creole krydda
  • 1 matsked (msk) worcestershiresås
  • 250 gram (g) räkor
  • 250 gram (g) fisk

Instruktioner

Gör först en roux: Hetta upp oljan i en gryta tills den börjar ryka. Vispa i vetemjölet, och fortsätt vispa oavbrutet tills redningen är mörkt chokladbrun, det tar allt från 4 minuter till en timme, beroende på hur snabbt man vågar göra det, hur hett man vågar ha det.

Inga hundar och barn i närheten! Det här kallas för cajun napalm och är livsfarligt hett!! Lämna inte redningen för ett ögonblick! När den är verkligt mörk tar man den av värmen och kyler omedelbart ner den med de hackade grönsakerna. Krydda.

Blanda den något avsvalnade redningen i tre liter kokande vatten, vispa tills allt har löst sig och koka en timme. Tillsätt övriga ingredienser - utom räkor - och låt koka ytterligare en timme.

Räkor och eventuellt andra skaldjur (ex. 250 gram kräftstjärtar) tillsätts i slutskedet. Servera i skålar med ris.