Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Marias cheesecake

Från 2002
Uppdaterad 26.09.2013 16:02.

En klassiker bland de amerikanska pajerna. Här smaksatt med pepparkakssmulor och lime.

Marias cheesecake

Ingredienser

  • 3 deciliter (dl) digestivekex - och pepparkakor
  • 50 gram (g) smör
  • 1 burk philadelphiaost
  • 1 deciliter (dl) socker
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • 1 st lime
  • 0.5 burk crème fraîche
  • 4 st gelatinblad
  • bär

Instruktioner

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt. Kör kexen till smulor i en matberedare. Hacka sedan ner smöret. Kläm ut "degen" i en springform, täck bara bottnen. Ställ formen i kylen.

Rör ihop osten med sockret. Rör ner créme fraîchen. Tvätta limefrukten noga, riv ner skalet i ostblandningen.

Vispa grädden ganska hårt. Vänd försiktigt ner den i ostblandningen. Hetta upp vatten i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinbladen, pressa saften ur limen och häll den i en djup tallrik. Sätt tallriken ovanpå kastrullen. Smält gelatin-bladen i limesaften. Rör försiktigt, men snabbt, ner gelatinet i kaksmeten.

Smaka av, rör ner lite extra citronsaft om kakan verkar behöva mera syrlighet. Bred ut smeten ovanpå kexbottnen, ställ kallt att stelna minst 2 timmar.