Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Semifreddo med nougat

Från 2002
Uppdaterad 26.08.2013 14:21.

En kunglig efterrätt på hemgjord nougat. Serveras med färska bär.

Semifreddo med nougat

Ingredienser

  • 200 gram (g) hasselnötter - Nougat
  • socker - Nougat
  • 3 matsked (msk) solrosolja - Nougat
  • 4 st äggula - Semifreddo
  • 50 gram (g) socker - Semifreddo
  • 1 st vaniljstång - Semifreddo
  • 5 deciliter (dl) vispgrädde - Semifreddo
  • 4 st äggvita - Semifreddo
  • bär

Instruktioner

Nougat:
Rosta nötterna lätt guldbruna i långpanna. Blanda socker och vatten i enkastrull och koka upp. Häll försiktigt i nötterna när sockerlagen är ljusgul. Låt det koka i 1 min. under omrörning.

Häll upp knäcken på en tallrik eller en plåt som har oljats in med lite solrosolja. Låt den stå i en halvtimme. När knäcken är avkyld, körs den snabbt i matberedare.

Semifreddo:
Äggulorna och sockret vispas ihop. Skär upp vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt dem. Vispa blandningen vit och pösig. Häll i vispgrädden. Vispa tills allt tjocknar. Vispa äggvitorna styva med en nypa salt.

Häll ner det mesta av den krossade nougaten i krämen och vänd sen ner äggvitorna i den. Till sist strös resten av nougaten ovanpå krämen. Semifreddon ställs i frysen i ca 40 minuter. Serveras sedan med färska bär.