Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fantasy och myter

Från 2012
Uppdaterad 11.02.2013 13:59.

Boktid öppnar dörrarna till den gemensamma mytens landskap. ”Science-fiction är den moderna världens mytologi”, skriver Ursula K.Le Guin. Myter är ett försök att förklara i rationella termer saker som ännu inte kan förklaras rationellt. Men det här betyder inte att vetenskapen kan uttömma myterna på allt deras innehåll. Guden Apollo är mer än bara planeten solen. Han är också musikens och den universella harmonins gud.

Boktid: Intervjuer: Jenny Wiik - Spela upp på Arenan
Boktid: Intervjuer: Maria Turtschaninoff - Spela upp på Arenan

Myter är grunden för goda berättelser – inte dom massproducerade och kopierade som också lever i populärkulturen, utan dom som verkligen förkroppsligar något vi känner igen. Mary Shelleys Dr Frankensteins monster gestaltar den moderna människans ansvar för sina uppfinningar och Draken förkroppsligar den oförklarliga ondskan. Vi känner igen dem när vi ser dem i spegeln eller på avstånd. De lever i vårt undermedvetna.

Maria Turtschaninoff har i Anaché skapat ett landskap där kvinnornas överlevnad är ännu osäkrare än männens i en tillvaro av knapphet. Allt i naturen måste ha en balans för att djur och människor ska överleva den hårda vintern. Obalans leder till död. Obalansen måste bekämpas…

I Jenny Wiiks Bildbindaren öppnas en väg till en annan värld via tekniken. En värld där girighet och ojämlikhet kommer att leda till kaos. Vad läsaren via huvudpersonen Lucina ska få uppleva i denna andra värld återstår ännu att se.