Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Med kollektivtrafikbiljett till Estland?

Från 2012
Uppdaterad 12.12.2014 16:48.

Allt fler ester väljer att ta färjan över från Tallinn till Helsingfors. Det här betyder större inkomster för huvudstadsregionen och nu vill man förbättra infrastrukturen mellan de två huvudstäderna.

Fortfarande finns det en dröm om att någon gång bygga en järnvägstunnel mellan de två städerna, men de här planerna är fortfarande i startgroparna. En idé för att funderlätta trafiken mellan städerna är att man får börja använda kollektivbiljetterna på färjorna, säger Ulla Tapaninen som är expert på internationell logistik vid Helsingfors stad. Hon jämför trafiken mellan Helsingfors och Tallinn med den mellan Malmö och Köpenhamn.

En färsk undersökning visar att ester använder lika mycket pengar i Finland som finländare i Estland - omkring 200 euro per resa i medeltal. Mellan 10 000 och 50 000 ester jobbar dessutom i Helsingfors eller Nyland. De tjänar sammanlagt över en halv miljard euro varje år.

Årligen görs sju miljoner resor mellan Helsingfors och Tallinn. Finländarna gör mest dags- och nöjesresor till Tallinn, medan ester kommer till Helsingfors för att jobba eller träffa släkt och vänner.