Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tröstaren i mörkret

Från 2012
Uppdaterad 23.11.2012 21:44.

Han kommer som en vän i mörkret, skulptören Jaume Plensa. Han är världskänd för sina gigantiska tankfulla utomhusfigurer. Under sitt första Finlandsbesök förvandlar han den låga betonglokalen EMMA i Esbo till ett hemlighetsfullt drömmarnas tempel.

- Jag blev lite rädd när jag såg det här museet. Taket var lågt och väggarna satt fel. Men nu tycker jag utrymmet är idealiskt. Och en symbol för Finland där himlen tycks ligga så lågt att den trycker ner våra axlar, säger Plensa. Han avviker från många nutidskonstnärer genom att han i stället för att visa upp våld och fasa avslöjar människans inre skönhet. Utställningen på Esbo moderna konstmuseum presenterar mer än 40 av den katalanska konstnärens skulpturer.

För dig som missar fredagens urpremiär visar Pixel också smakprov ur Kenneth Greves nya familjebalett Snödrottningen. H.C. Andersens saga från år 1845 är en lovsång till kärleken och barnets oskuldsfullhet och kraft. För musiken står Tuomas Kantelinen. Veckans studiogäst är barnboksförfattaren och gäddfiskaren Karin Henriksson, som skrivit sagoäventyret Riddarna av Östersjön.