Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gamla bastun kan bli stadens igen

Från 2012
Uppdaterad 23.11.2012 16:38.
Gamla Bastun i Ekenäs renoveras efter branden
Bildtext Renoveringen efter branden år 2009 har höjt värdet på Gamla bastun
Bild: YLE/Helena Rosenblad

Västnyländska ungdomsringen VNUR vill sälja tillbaka den anrika Gamla Bastun i Ekenäs till Raseborgs stad.

Ekenäs staden sålde den skyddade rödtegelbyggnaden vid Sjöformansgatan i gamla stan till ungdomsringen 1995. Parterna kom då överens att ifall huset någon gång säljs tillbaka till staden, är priset drygt 8 000 euro plus det som ringen har satsat på grundförbättringar. Totalt uppgår det här priset i dag till drygt 30 000 euro.

Ringen har nu flyttat till Tryckeriteatern i Karis och erbjuder bastun till staden för ett mycket högre pris eftersom de anser att värdet har stigit i och med att försäkringsbolaget betalade omfattande renoveringar på huset efter en brand 2009.

Direktionen för Intern service föreslår att stadsstyrelsen beslutar köpa tillbaka huset men endast för 30 000 euro eftersom ringen inte skulle ha renoverat huset så som gjorde 2009 om det inte hade brunnit.

Västnyländska Ungdomsringen är en takorganisation för svenskspråkiga ungdoms-, hembygds-, och kulturföreningar i Västnyland, det vill säga Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå och Sjundeå. Ringen producerar varje år bland annat Raseborgs sommarteater.

Diskussion om artikeln