Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mervento söker finansiärer till fabriksbygge

Från 2012
Uppdaterad 26.11.2012 13:46.
Bildtext Vindkraftverkets ljud och ljus har irriterat invånare i Vasa och Korsholm.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Även vindkraftsbolaget Mervento drabbas av det svåra ekonomiska läget. För att bolaget ska kunna gå vidare i sina projekt måste de hitta nya finansiärer.

När de hittat nya finansiärer kan de söka kunder och först då kan produktionen starta. Därför har inget beslut tagits om var fabriken för produktionen ska placeras.

Det kan ta två till tre år innan det ens blir tal om att bygga en fabrik för produktionen.
- Våra projekt haltar lite och allt går lite långsammare än tänkt men i början av nästa år borde det lätta, säger Merventos tekologidirektör Patrik Holm.

Mervento söker finansiärer till vindkraftsprojekt

Programmet är inte längre tillgängligt

Jakten på investerare pågår både inom Finland och utomlands.
- Tyvärr finnns det inte ett så stort kapital som vi söker inom landet. Därför kan det i framtiden bli tal om såväl en fabrik i Finland som en utomlands, säger Holm.

Vindkraftverket i Sundom irriterar

Det är ett halvt år sedan som alla delar kom på plats till Merventos testmölla som finns i Sundom.

I ungefär en månads tid har möllan dagligen producerat energi som gått ut i Vasa elnät. Enligt Holm värms omkring 600 egnahemshus upp av testmöllans energi.

Kritiken har inte varit enbart positivt, flera har störts av ljudet som bara borde höras på en halv kilometers avstånd. Ännu fler störs av det blinkande ljuset i toppen av möllan.

- Jag själv kan också irritera mig på att det där ljuset är lite för starkt men det är Trafiksäkerhetsverket som bestämt styrkan på ljuset så vi kan inte göra annat än försöka förhandla med dem, säger Holm.

På tisdag ordnar Mervento ett öppet informationstillfälle i Sundom skola klockan 18.