Blodkorv
Från 2012
Publicerad 26.11.2012 17:11.
Uppdaterad 27.08.2013 09:31.
Bild: YLE/Public domain
En skånsk gammaldags hemgjord blodkorv innehåller svinblod, rågmjöl, ryggspäck, ister, russin, kryddor, salt, socker, äppelmos och vatten.
Blodkorv
Mängd: 6 personer
Tillagningstid: 105 min, varav förberedelser 45 min
Ingredienser
- 2 liter (l) blod
- 2 deciliter (dl) mjölk - eller vatten
- 1.25 kilogram (kg) rågmjöl - grovt
- 3 st gul lök - små
- 3 matsked (msk) fett
- 1 matsked (msk) socker - sirap eller honung
- 3 tesked (tsk) mejram - finhackad
- 1.5 tesked (tsk) kryddpeppar - finhackad
- 0.5 tesked (tsk) salt
Instruktioner
Blodet silas och vispas. Löken finhackas, bryns i fettet och läggs till med mjölken eller vattnet samt mjölet och kryddorna. Smeten trugas in i skinnet med hjälp av ett korvhorn. Korvarna knyts ihop och får koka i saltat vatten eller stekas i ugn ca en timme. Korven serveras med lingonsylt.