Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Blod som mat

Från 2012
Uppdaterad 04.12.2012 10:22.
Svensk blodpudding
Bildtext Svensk blodpudding
Bild: YLE/Public domain

Hederlig husmanskost uppskattas av en och var, kanske bäst när man återvänt till hemlandet efter en tid utomlands eller vid besök hos far- eller morföräldrarna. Vad som ingår i begreppet husmanskost varierar, för någon kan det vara en viss lokal kötträtt, för en annan en efterlängtad dessert. Gemensamt är att det handlar om enkel, traditionell vardagsmat av lokala råvaror och då stöter man också snart på recept med blod som ingrediens.

Blodmat är en del av den traditionella, nordiska och centraleuropeiska husmanskosten. Vi har t ex svartsoppa, blodpudding, blodkorv, blodpalt och paltbröd. I stora delar av Finland förekommer blodplättar och blodbröd. Tammerfors är känt för sin svartkorv. Även i Skåne är blodkorv den vanligare formen av blodmat, medan paltbröd och blodpalt förekommer i norra Sverige. I Storbritannien och på Irland äter man black pudding. Till tysk svartsoppa används gåsblod och andra gåsdelar.

Blodplättar görs av vispat blod och rågmjöl, svagdricka och kryddor. Plättarna steks i plättlagg eller stekpanna. I Norrland förekommer också blodpannkaka som görs på samma smet som blodplättar, men i form av ugnspannkaka, med eller utan fläsk. I Lappland görs blodplättar på renblod och serveras med stekt souvas (rökt renkött).

Blodpalt är en åtminstone i Sverige och Finland förekommande maträtt baserad på blod av ren eller nöt. Blodpalt tillagas något olika beroende på var i landet man befinner sig. I t ex Tornedalen blandas renblod ut med vatten och rörs ihop med vetemjöl, ägg och salt tills den är tjock, men kletig. Smeten klickas ner i kokande vatten, vilket innebär att paltarna får en oregelbunden form. Till blodpalt serveras ofta stekt fläsk. I Västerbotten formas paltdegen till bollar och fylls med fläsk.

Blodpudding är en maträtt som tillreds av bl a svinblod, mjölk, rågmjöl, späcktärningar, öl eller svagdricka och sirap, och kryddas med lök, kryddpeppar och mejram. Smeten påminner om den till blodplättar, men är tjockare. Smeten kan variera mycket mellan olika regioner. Smeten hälls i formar som sätts i ugn i ett vattenbad. Blodpuddingen brukar sedan skäras i skivor som steks i smör eller kokas i mjölk, och sedan serveras med lingonsylt. Bredvid blodpuddingen kan ibland synas knaperstekt bacon, potatisplättar, pölsa, kokt potatis, vitkål, beroende på landsända och lokal tradition.
Receptet i länken ovan är taget ur Elin Sjöströms ”Sota-ajan keittokirja” från 1917.

I Sjöströms kokbok hittar vi också recept på blodkakor och blodkorv. Blodkorv och blodpudding är inte samma sak. En skånsk gammaldags hemgjord blodkorv innehåller svinblod, rågmjöl, ryggspäck, ister, russin, kryddor, salt, socker, äppelmos och vatten. Blodpuddingen innehåller varken russin eller ister och sällan ryggspäck. Blodkorv görs också av blod av nöt, ister, vetemjöl, lök och salt. Den serveras stekt med lingonsylt och sirap. Rätten är vanlig i Danmark och i Norge under namnet blodpølse.

Paltbröd, även kallat blodbröd, är en svensk maträtt bestående av bröd som bakats med blod som degspad och sedan torkats. Vid tillagning förvälls det i saltat vatten och serveras vanligen med stekt fläsk och vitsås eller löksås. Paltbrödet bakas av grovt rågmjöl med blod och ibland svagdricka. Traditionellt bakades brödet i anslutning till höstslakten. Brödet bakas både som tjocka kakor eller som tunnbröd, tunnpaltbröd, och torkas efter gräddningen för att hålla längre. Paltbröd kan serveras toppat med smält fett och lingon eller kokas i mjölk istället för vatten.

Blodbröd, som i viss mån liknar paltbröd, kokas till blodbrödssoppa tillsammans med bitar av korv eller fläsk, potatis och kryddor. Blodbrödet kan också kokas mjukt och serveras med vitsås (bechamel) och stekt rimmat sidfläsk.

I Elin Sjöströms kokbok tillreds blodbröd genom att 30 gram löses upp jäst i ljummet vatten. Sedan blandas råg och kornmjöl i så att smeten blir flytande (välling). Efter jäsning blandas 3 dl uppvärmd svagdricka och 7 dl silat blod i en annan bunke, sedan ett par msk fett, 1 msk salt, jästen och mera mjöl. Rör om ordentligt och låt stå en stund. När degen har stigit, hälls den ut på arbetsbordet, blir hålkakor som får jäsa en stund och gräddas ca 10 minuter på hög värme, ca 250 grader.

Ett enkelt recept för när nöden står vid dörren är att blanda ihop en halv liter blod med två liter lav, ett drygt kilogram rågmjöl, en msk jäst och mejram till en deg ur vilken man bakar 10 bröd.

Svartsoppa lagas av bl a buljong och blod (helst gåsblod), reds och smaksätts med t ex sirap, starkvin, cognac, vinäger, nejlika, ingefära och kryddpeppar. Till soppan serveras kokta äppelklyftor och katrinplommon samt gåsleverkorv och kokt gåskrås. Det är en rätt med anor från renässansen (1300-1600-talen), då den åts som festmat. Numera är svartsoppa en klassisk förrätt till en gåsmiddag. Kombinationen med stekt gås gjordes i Stockholm på Piperska muren under 1850-talet. Smaken beskrivs som en blandning av pepparkaksdeg och blodpudding.