Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Abortfrågan ständigt aktuell

Från 2012
Bild: Mette Nordström/ Yle

Det finns ett gathörn här i Washington som ständigt drar till sig demonstranter. Eller ska man kalla dem demonstranter, för egentligen är det väl mest fråga om folk som ber böner.
 
När jag senast passerade det här stället fanns bara tre personer på plats, en kvinna som stod knäböjd på trottoaren, en man som stod bredvid henne med knäppta händer och ytterligare en annan man som hade en bunt pamfletter under armen.

Jag gick fram till den sistnämnda och frågade vad som var på gång, och han pekade mot huset som de stod framför och sa att det är ett slakthus.  Sen nämnde han en siffra på hur många aborter som genomförs i slakthusets namn och gav mig ett papper med ett djupt religiöst budskap.
 
Huset som de stod framför är Planned Parenthoods hälsoklinik i centrala Washington. Och som namnet antyder är det en organisation med familjerådgivning, den största i sitt slag i USA och samtidigt också en nagel i ögat på den religiösa högern.
 
Planned Parenthood erbjuder allt från mammografi och cancerscreeningar, till preventivmedel och aborter. Kort sagt handlar det om det mesta som ingår i det begrepp som man använder här i USA det vill säga kvinnors hälsa. Och en stor del av kunderna är fattiga kvinnor som inte har någon hälsoförsäkring.  Enligt organisationens senaste årsberättelse utgör aborterna ändå en mycket liten del av deras service, bara tre procent.  Istället säger man att det är med hjälp av de andra tjänsterna som man årligen kan förhindra över 600.000 oplanerade graviditeter och över 200.000 aborter.
 
Men det är ändå aborterna som står i fokus för det religiösa korståget mot Planned Parenthood. Till saken hör att organisationen till en del är statligt finansierad.  Och även om de statliga medlen enligt gällande lag inte får gå till aborter, så misstänker abortmotståndarna att det ändå frigör andra pengar inom verksamheten som sedan kan gå till att bekosta aborterna.
 
Därför har man också i flera republikanledda delstater försökt dra in finansieringen av organisationen, och på många håll pågår rättsprocesser om det här. För Planned Parenthood är ingen liten aktör utan en vältrimmad organisation som med hjälp av egna politiska aktionsgrupper aktivt deltog i hösten valkampanj.
 
Abortfrågan verkar aldrig försvinna ur den amerikanska politiken.  Jag minns en stordemonstration i South Carolina tidigare det här året, som hade lockat till sig busslaster med folk. Många av dem var unga studerande.   Och jag minns också hur svårt det var att intervjua folk om deras abortmotstånd, för det fanns liksom ingenting att diskutera, det vara bara fel och synd.

De stora plakaten med fotografier av blodiga aborterade foster som man hade ställt upp då var inte någon engångsföreteelse, de dyker upp lite här och var där de så kallade Pro Life-aktivisterna anser att de behöver föra ut sitt budskap.
 
Om man får tro den opinionsundersökning som utfördes i maj det här året är det, liksom förr, ganska jämnt mellan abortmotståndare och  -förespråkare.  Siffrorna visade ändå att allt fler amerikaner anser att aborter är moraliskt fel.  Enligt den här undersökningen var de i knapp majoritet, drygt 51 procent.  Men i presidentvalet nu i november fick Pro Life-agendan till slut ändå inte så mycket spelrum.
 
Det har också lett till en viss självkritik bland republikanerna. Häromdagen konstaterade den inflytelserika senatorn John McCain att det inte är hans sak att säga till en kvinna om hon har rätt till abort eller inte. Det här är bara ett område där republikanerna nu verkar luckra upp den partipolitiska linjen efter det svidande valnederlaget.
 
Det kanske sker förändringar, men det blir knappast fråga om dramatiska förändringar i en evighetsfråga som delar folket så markant.  Och då kan man ju fråga sig om någon egentligen märkte en liten notis för några dagar sedan som berättade att antalet aborter i USA nu har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet
 

 
 

Diskussion om artikeln