Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wessman: Väntade åtgärder

Från 2012
Uppdaterad 27.11.2012 18:03.

Åtgärderna för att hjälpa Grekland var väntade och nödvändiga för att räddningsprojektet ska kunna fortsätta, anser Roger Wessman, forskningsdirektör på Nordea. Hur långt det räcker beror helt på hur Greklands ekonomi nu utvecklas.

Det första testet kommer redan inom några veckor, då Grekland ska köpa upp obligationer från marknaden till långt under nominellt värde, och på det sättet minska sin skuld.

Beslutet att sänka räntorna betyder för Finlands del en förlust på 10 miljoner euro per år. Ser man det som två euro per finländare så kan man snabbt räkna ut att det inte precis handlar om någon stor förändring i statsfinanserna, säger Wessman.

Finland har också gått med på att vinsterna som Finlands bank gör genom Europeiska centralbankens stödköp av grekiska statsobligationer betalas tillbaka till Grekland. Den summan rör sig mellan 100 och 200 miljoner.

Det är enligt Wessman långt i från säkert att de åtgärder som nu vidtogs är de slutgiltiga. Sannolikt kommer det ännu att bli nya förhandlingar om återbetalningstidtabellerna och räntorna som Grekland betalar.