Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Eiffeltornets lillasyster finns i Unescos världsarv i Kvarkens skärgård

Från 2012
Uppdaterad 15.06.2020 14:48.
Fyren på Valsörarna i Kvarkens skärgård.
Bild: YLE/Strömsö

År 1885 byggde Gustave Eiffels företag fyren som står på Valsörarna. Det är två år förrän de konstruerade Eiffeltornet i Paris, så man kan säga att kusinen på landet kom först.

Fyren på Valsörarna är 36 meter hög. När den anlände sattes den i land på fel sida av ön, så man var tvungen att dra fyren ett par kilometer till den andra sidan.

Ända fram till 1964 var fyren bemannad och skickade ljussignaler mot farleden med Henry-Lepautes rörliga lins.

Orsaken till anskaffningen var de steniga och grunda vattnen. Efter att fem fartyg hade förlist under en och samma natt beslöts att fyren skulle anskaffas.

Skylt på Valsörarnas fyr med texten Henry-Lepaute Paris 1885.
Bildtext Gustave Eiffels firma konstruerade fyren. Firman Henry-Lepaute bidrog med den avancerade rörliga linsen som skickade ut ljussignalen från Valsörarnas fyr.
Bild: YLE/Strömsö

Stenig skärgård och världsrekord i landhöjning blev Unescos världsarv

Enligt legenden tappade jätten Finn sin säck med stenar över Kvarken och därför är den så stenig. Legenden förklarar dock inte landhöjningen, där Kvarken har världsrekord. Landhöjningen är 8 mm per år.

De Geer-moräner i Kvarkens skärgård.
Bildtext De Geer-moränerna i Kvarken är en påminnelse från istiden.
Bild: YLE/Strömsö

Då inlandsisen smälte för 10.000 år sedan drog den med sig landmassor och stenar. Åsarna kallas för De Geer moräner. För det unika landskapet utsågs Kvarken/Höga Kusten till Unescos världsarv 2006.

Bäst kan man se moränerna uppifrån utkikstornet Saltkaret som finns i Svedjehamn i Björkö. Om man vill bekanta sig med världsarvet inomhus kan man besöka Österbottens museum, Terranova i Vasa.

Stenig stig på Valsörarna.
Bildtext Vandringsleden över Valsörarna är 3 km i en riktning.
Bild: YLE/Strömsö

Gå en vandringsled

Från Saltkaret går också ett par naturstigar, Bodvattnet runt (4 km) och en längre stig (8 km) som går över ett par obebodda holmar mellan Panike och Björkö.

För att gå den längre stigen behöver man ordna med båttransport på förhand.

Det finns många vandringsleder och längs med dem kan man stöta på får som är ute och betar på holmar. Traditionellt brukar man föra ut får till holmar och öar för sommarbete.

Här kan man läsa om Bodvattnet runt och Björkö-Panike vandringsled.

Tuvull i kvarkens skärgård.
Bild: YLE/Strömsö

Ett rikt fågelliv

Men det finns mer att upptäcka i Kvarken. Den fågelintresserade kan upptäcka ett rikt fågelliv. Av Finlands 240 fågelarter häckar 160 arter i Vasatrakten.

Bonga en säl

Om man rör sig i Kvarkens yttersta skärgård kan det hända att man får syn på sälar som solar sig på stenarna. Räkna med att de är svåra att få syn på eftersom de trivs bäst under vattenytan.

Traditionellt har sälen haft stor betydelse för området. Sälen gav både mat och kläder och var anledningen till att människor kunde bosätta sig här efter istiden.

Två sälhuvuden guppar i havet.
Bildtext Sälen vistas främst i vattnet och sticker bara upp nosen ibland för att andas.
Bild: Yle/Andy Ödman

Lokala råvaror är en delikatess

Kvarken bjuder också på många råvaror som fisk, bär, svamp, säl, får, älg och sjöfågel. Gourmanden lär ska få sina smaksinnen tillfredsställda.

Här är inspiration till tapasbricka à la Kvarken.

Läs mer om Unescos världsarv på Forststyrelsens webbsidor.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk