Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Grindkrans

Från 2012
Uppdaterad 15.09.2014 16:27.
Owes gringkrans på Strömsös nya grind
Bild: Svenska Yle / Strömsö

En härlig blomstrande och färgsprakande krans på grinden talar sitt tydliga ordlösa språk = hjärtligt välkommen till oss!

Kransen har en mycket stark symbolik, den förenar och förmedlar tidlösa band som knutits, den har inget början och heller inget slut – tidlös, i vissa kulturer symboliserar kransen solen och solen gång på himlavalvet. kransen har följt mänskligheten i årtusenden och blivit symbol för sol, glädje, sorg, ära och berömmelse osv!

Kransen har en stark symmetrisk karaktär och därför valde jag att göra en tudelad krans till porten – den är ju också symmetrisk och hela villans arkitektur har en stark symmetrisk prägel.

Det här materialet behöver du:

    armeringsjärn 6 mm eller 8 mm
    hö eller halm, alternativt vitmossa
    spoltråd
    binderitråd (järntråd)
    material för dekoration, vi använde: rönnbär, äpplen, päron. krysantemer och rosor

Obs! Välj material enligt placering, årstid, tema eller hållbarhet.

Gör så här:

Proportiner är viktiga. Börja med att bestämma storleken, till den relativt stora porten krävs en stor krans (diameter ca 40-50 cm).

Böj armeringsjärnet med hjälp av en kruka eller liknande, dela cirkeln i två delar.

Bind löst på höet med hjälp av spoltråden, gör inte stommen för kompakt eftersom vi sticker in materialet i ”höstommen”.

Börja med utfyllnadsmaterialet. Vi använde rönnbär som utfyllnad. Tråda rönnbärsknippena med hjälp av binderitråd, klipp av tråden i lämplig längd och böj till en krok (kroken gör att materialet hålls i stommen).

Fortsätt med resten av materialen, jobba systematiskt – ett material åt gången. Tråda materialen vid behov på samma sätt som rönnbärsknippena.

Obs! Bestäm från början hur du vill att kransen skall se ut, låt alltid ett material eller en färg dominera, gruppera materialen eller mixa dem helt över hela kransen.

Kransar är tacksamma att göra, de kan användas året om, både inne och ute, på grindar, dörrar, väggar osv. Variationsmöjligheterna är oändliga!

(Expert: Owe Salmela)

Mer om ämnet på Yle Arenan