Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Stockholmsstolen - en reglerbar solstol

Från 2012
Uppdaterad 09.06.2016 16:07.
En solstol med tygsits som står på en altan utanför en röd stuga.
Bildtext Stockholmstolen är lätt att reglera och att fälla ihop.
Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström

Det här är en otroligt bekväm variant av hopvikbar solstol. Jag kallar den Stockholmsstolen för att ursprungsstolen som jag mätt och gjort ritningen på kommer från Stockholm.

Originalstolen är gjord i björk, Strömsövarianten i ek. Stolen är uppbyggd av otroligt många bitar och alla delar bör vara tillverkade i exakt rätta mått för att stolen skall fungera.

Ritning
Ritningen till solstolen.

Börja med att såga till alla delar. Såga till dom gruppvis och sortera dem skilt från varandra så att ryggstöd, fotstöd, framben, bakben och den del som kommer mellan fotstöd och armstöd hålls i egna grupper för att underlätta monteringen.

Förutom dessa delar så finns också två armstöd, små klossar som skall limmas och skruvas fast under dem, en mekanism som består av två delar var som också kommer fast under armstödet och en 2 m lång 450 - 500 mm bred tygbit.

Gör tappar och hål enligt ritningen. Borra också hålen för bult och mutter. Limma ihop alla delar som har en eller flera sarger mellan.

För att bult och mutter inte skall skruvas ihop när stolen viks ut och sätts ihop bör bult och mutter limmas ihop med gänglim.

Skruva ihop de olika delarna i varandra, börja t ex med ryggstöd och benstöd. Skruva sedan fast bak- och framben med varandra. Bakben och armstöd och sedan armstöd och benkonstruktion med ryggstöd/benstödsdelen.

Limma och skruva fast de små klossarna som kommer under armstödet (använd uretanlim om du har, det är starkare och tål utomhusbruk). Limma och skruva också fast mekanismen under armstödet.

Skruva fast delen som kommer mellan armstödets lilla kloss och fotstödet. Det är i denna dels sarg som tyget skall sättas fast. Tygets andra del sätts fast i ryggstödets sarg (den som är högst uppe på ryggstödet).

Sandpapper och olja är bra ytbehandling för utomhusmöbler. När oljan torkat kan tyget sättas på plats. Nita eller spika fast tyget.

Mer om ämnet på Yle Arenan