Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Emaljera kopparskyltar med gasbrännare

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Bild: YLE/Strömsö

Jag var nyfiken på att pröva på en spännande teknik som jag inte har gjort sedan träslöjden i högstadiet. Ibland behöver man nya utmaningar och emaljering är ett fantastiskt hantverk med en lång historia. Emalj har använts på bruksföremål i 200 år. Det är en vacker och praktisk ytbehandling. Att emaljera innebär att smälta glaspulver på metall. Ofta används en brännugn / emaljugn, men om du vill emaljera på koppar så går det även bra att smälta emaljen över / i en gaslåga. Det är just den tekniken jag använde mig av. Kopparplåt, glasemaljpulver och en gaslåga blev till enkla kvadratiska emaljskyltar.

Det här använde jag:

Kopparplåt
Sinol
Emaljpulver, klar transparent, transparent grå, svart och vit opak
Emaljsil
En större mutter och en ”halv” gammal telefonkatalog
Bränngaller
Trefot
Flytgas(propan) brännare med ett medelstort munstycke
Handskar + bränngaffel (något annat att flytta den emaljerade kopparplåten med när den är het)
Kartong, penna och skalpel till att göra shablon
En bit gammal järnvägsräls som skyltarna fick svalna långsamt på

Så här gjorde jag:

Jag klippte kopparplåten till i 5 x 5 centimeters bitar. Mindre bitar är lättare att emaljera. Jag borrade hål för uppsättning, filade kanterna och putsade med sinol. Det skall vara rent, inte ens ett litet fingeravtryck!

Jag satte kopparplåtsbiten på muttern ovanpå telefonkatalogen och siktade på emaljpulvret med en liten sil på samma sätt som man siktar florsocker på en kaka.

Plåtbiten flyttades försiktigt över till bränngallret och så rev jag av den översta sidan av telefonkatalogen för att kunna skaka tillbaka pulvret i burken. En färg per katalogsida.

När glasemaljpulvret upphettas till ungefär 700-800 grader smälter glaset och fäster vid underlaget. När det har svalnat bildas en hård glasyta.

OBS! Det får inte svalna för snabbt för då kan det krakelera eller i värsta fall spricka och falla av. Glas tycker inte om allt för snabba temperaturväxlingar, så därför värmde jag upp järnvägsrälsen med lågan från gasbrännaren och fyttade över skylten dit så att den där kunde svalna långsamt.

Baksidan av skylten fick ett lager med transparent klar emalj. Bottenfärgen på skyltens framsida består av ett lager transparent klar emalj, ett lager svart opak emalj och ett lager med transparent grå. Detta för att få en litet mer levande och patinerad yta. Varje lager av emalj måste få svalna i lugn och ro innan nästa lager med emaljpulver sätts på!

Det behöver ju också stå något på en skylt. Mina skyltar fick vita siffror. Jag skar ut egna shabloner i kartong som jag lade på skylten och pudrade över det vita opaka emaljpulvret. Shablonen lyfte jag av försiktigt och fixade till kanterna på siffran, där det behövdes, med en liten torr pensel innan emaljpulvret brändes fast.

När emaljskylten sen har svalnat är det bara att försiktigt skruva upp din alldeles egen äkta emaljskylt.

Emaljpulvret jag använde är blyfritt och fungerar både på koppar, guld och silver. Förutom skyltar kan man göra fantastiska smycken eller egna vackra glaspärlor.

Att emaljera på koppar med låga är ett spännande och roligt sätt att emaljera som du kan göra hemma, men att bli en skicklig emaljör kräver lite tålamod och träning. Alla olika kulörer av emaljpulvret har ”en egen personlighet” och smälter vid litet olika temperaturer. Gå gärna en kurs i emaljering innan du sätter igång. Lycka till!

Tips!

Om man tycker att det är lite läskigt att använda en öppen gaslåga, men ändå vill göra liknande skyltar kan man använda smältemalj. Lee använde det när hon gjorde emaljsmycken. Det är alltså ett plastbaserat pulver som smälter av värmen från en spisplatta, men tekniken påminner om glasemaljering.

 class=

Mer om ämnet på Yle Arenan