Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Blomcykel

Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Efter en lång och mörk vinter är jag väldigt hungrig på både härliga, friska dofter och sprakande färger! Ännu är inte naturen i full blom, men snart börjar det! För att ta en tjuvstart i det hela valde vi bland många gott doftande och vackert blommande växter i kruka. Bara att gå i blomhandeln är som att ta doft- och färgterapi! Helt enkelt underbart!

Vi valde att blanda ihop olika växtgrupper och valde växter som tål att vara ute dagtid den här tiden på året. Alla växter som odlats inne är känsliga på våren, men en del tål utetemperaturen en aning bättre än andra. Bäst är det i allafall att ta in dem till natten, speciellt ifall det är utlovat låga temperaturer. Därför är en mobil blomställning så bra! Bara att puffa in det hela i garaget till natten och köra ut härligheten när solen börjat värma upp luften på morgonen.

Eftersom det till vår cykel hörde korg, väska och cykelhjälm valde vi att omvandla dem till planteringskrukor! Bara att fodra med plast för att inte myllan skall rinna ut och med litet gjute runtomkring för att skyla plasten. Gjuteväven är så pass gles, att utan plast, kan myllan rinna ut då man vattnar. Vi använde helt vanliga plastpåsar från butiken och klippte hål i bottnen för att överlopps vattnet kan rinna ut. Och så är det bra att använda något som dränerar i bottnen. Leca-grus är både lätt att använda och lätt i vikten. Vad du väljer att plantera i eller använda som blomställning är upp till en själv! Se dig om i lagret och låt fantasin flyga! Allt är möjligt!

Normalt då vi planterar sommarblommor i slutet av maj eller i början av juni planterar vi dem med extra mellanrum för att de ska ha rum att växa och bli stora under sommaren. Men eftersom det inte är meningen att de vi nu planterade ska växa så länge i sina "krukor", utan blir kanske utbytta mot något annat senare, planterade vi dem så tätt vi fick dem. Då fick vi istället en ordentlig färgeffekt och blomsterarrangemangen blev frodiga! Sen då det är dags att byta ut växterna mot något annat kan de gamla växterna återanvändas någon annanstans. Lökväxterna och penséerna kan sättas ut i rabatten och örterna kan planteras om i andra krukor, planteras i rabatten, ätas helt upp eller torkas i små knippen på ett skuggigt och torrt ställe. Liljekonvaljen och förgätmigejen kan få nya växtplatser på ett frodigt, varmt och halvsoligt ställe, där de kan ha en chans att fortsätta att växa hela sommaren. Med god tur kan de övervintra!

Vi valde att använda murgröna och azalea, som egentligen klassas som rumsväxter, men som också tål uteförhållanden bara luften är varm. Vi kunde heller inte motstå att köpa några penséer och en pelargon, som är av de mest klassiska i sommarblomsväg. Båda tål kyla rätt väl, men inte frost förstås. Därtill valde vi små, gula narsisser, och, som det lilla extra, liljekonvalj och förgätmigej. De små, blå blommorna får hjärtat att smälta och luktsinnet kan inte få nog av liljekonvaljens nästan bedövande doft! Det kändes nästan som om näsan tog sig ut ur vinterdvalan och vaknade pånytt till liv, efter lång doftlös vinter, först då den blivit doppad i liljekonvaljblom!

Underbara doftupplevelser ger också örterna, som har blivit valda till årets grönsaker! Där är det bara att välja bland sina favoritdofter eller -smakupplevelser! Örterna blommar också, men först senare på sommaren. Blommorna är ju både vackra att använda, som dekoration, och ger fin smak till maten. Vi valde rosmarin och citrontimjam, som båda klarar av litet svalare väder, och doftar gudomligt gott. Därtill blandade vi med persilja, som piggar upp helheten med sina krusiga blad och milda, men så fräscha, doft! Där vi sen sitter bredvid blomsterställningen kan vi ta en liten kvist av örten och sätta den på mellanmålssmörgåsen! Eller med en penséeblomma piffa upp grönsalladen. Nu är det tid att öppna alla sinnen och njuta av det naturen har att erbjuda!