Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Johannas stora stickor

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Johanna stickar väggbonad
Bildtext Johanna stickar väggbonad
Bild: YLE/Strömsö

Jag gillar när saker ändrar proportioner,när något stort blir mindre eller när något litet blir oväntat stort. Inspirerad av den rådande hantverkstrenden blev det ett par rejäla stickor av ”kvastskaft”. Tanken från början var att stickorna bara skulle fungera som en snygg inredningsdetalj, men när man väl fått in det rätta trixet var det överraskande roligt att sticka med dem. Så tänk stort sticka större!

-Johanna-

Det här behöver du till ett par stickor:

  2 st kvastskaft eller rundstav
  2 st stora träkulor
  hålborr i samma diameter som skaften
  skruvdragare
  träplugg till hålen i träkulorna
  hammare
  fintandad såg
  trälim
  trähyvel
  fint sandpapper
  penna och linjal
  hobbyfärg och pensel om du vill dekorera stickorna
  mattrasor att sticka med

Så här gjorde jag:

1. Jag började med att tappa igen hålen på träkulorna för att lättare kunna borra ett stort hål. Den del av tappen som stack ut sågade jag av jämt med kulan. Sedan slipade jag så att den följde kulans rundning i den änden där jag inte skulle borra. Jag fäste kulan i snickarbänken medan jag borrade. Lägg en lätt fuktad trasa mellan kulan och ”städet” så undviker du att få fula märken och att kulan börjar snurra. Det nya hålet borrade jag halvägs in i kulan.

2. För att få bättre proportioner på stickorna sågade jag av kvastskaftet så att de blev ca 120 cm långt. På den redan lätt koniska änden, där man normalt fäster borsten, märkte jag ut 10 cm runtom hela skaftet och hyvlade från markeringen mot änden så jämt som möjligt så att jag fick en fint rundad konisk form. Jag slipade sedan den hyvlade delen så slät som möjligt. Själva skaftet kan också vara bra att gå över en gång med sandpappret. Jag slipade även en mjuk rundning på toppen av stickan. Ta gärna modell av en mindre sticka.

3. Limma på träkulan på änden av skaftet och låt torka.

4. Kulan och ca 10 cm ner på skaftet målade jag med en antikvit hobbyfärg i två lager för att få det täckande. Mina stickor fick även en smal gråblå dekorationskant och så stämplade jag på storleken på stickorna med svart hobbyfärg. Ovan på det målade penslade jag på ett lager med matt vattenbaserad lack som skydd.

5. Nu är det bara att lägga upp stickningen och börja sticka stora maskor. Gör en stickad matta, en filt eller varför inte en gardin och låta stickningen vara kvar på stickorna och sedan använda dem som gardinstång. Min stickning hamnade som konst på väggen, men det går lätt att göra flere stickor så snart skall det nog stickas mera.

Mer om ämnet på Yle Arenan