Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Målning av klaffbordet

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

När en nysnickrad möbel skall ytbehandlas för första gången finns några saker som man bör tänka på.
Ett: En grundlig sandpappring av ytan.
Två: Stryka kvistlack på alla kvistar.
Tre: Linoljefärg skall strykas ut i många tunna lager.

Här är länken till artiklen om och ritningen till klaffbordet som Jim målar här.

Sandpappringen:

En hyvlad yta kan kännas ganska slät men när den får något fuktigt på sig så reser sig en del fibrer och ytan blir lurvig. Ett alternativ är att måla ett varv rakt på den hyvlade ytan, låta det torka och sen sandpappra ytan jämn före nästa strykning.

Ett annat är att sandpappra den hyvlade ytan med ett 150 grovt papper, göra en vattenstrykning, sandpappra med 240 papper, vattenstrykning och sen återigen med ett 320 papper. På det här sättet går man liksom händelserna i förväg, fibrerna som skulle rest sig efter första strykningen är redan bort sandpapprade.

Om man vill göra en riktigt fin lackad yta, då skall man både vattenstryka, lacka och sandpappra mellan lackningen. Den sista lackningen skall göras i ett damfritt utrymme.

Kinesiska snickare lär förr i världen rott ut till havs för att där i en fullständigt damfri miljö göra lackeringen till sina världsberömda möbler.

Kvistlack:

Speciellt i virket av barrträd kan det uppstå problem med kvistar. Oljan i färgen löser upp kådan som torkat inne i kvistarna efter ett tag och en mörk fläck tränger genom färgen. För att hindra detta strycker man ett par gånger ett tunt lager lack på kvisten. Lacket bildar en yta och hindrar oljan att tränga in i kvisten och genom färgen.

Att måla med linolja:

Det viktigaste är att inte ha bråttom, linoljefärg skall strykas ut i tunna skikt. Linoljefärg torkar långsamt, men det är bara en fördel eftersom färgen då har tid att tränga in ordentligt i trät. Använd en naturhårspensel.

Blanda egen linoljefärg:

Kokt linolja och pigment.
Blanda en pasta av pigment och linolja och låt den stå och svälla över natten (pigmenten löser upp sig ganska långsamt). Pastan skall vara så tjock så att det går att vända burken upp och ner utan att pastan rinner ut. Blanda sedan i mer linolja tills du har en passligt tjock färg. Vissa pigment är feta, de löser man upp i balsamterpentin. Man kan också droppa i lite torkmedel typ sickativ för att påskynda torkningsprocessen.

Gammal linoljefärg som blekts av solen kan återfå sin färgintensitet genom att man stryker ny linolja rakt på den.

Mer om ämnet på Yle Arenan