Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bilhjälp för hjälplösa 1: Däcksbyte

Från 2012
Uppdaterad 25.04.2017 08:54.
Ett par oljiga händer håller i en bultdragare och tar bort bultarna från ett sommardäck.
Bild: Juha Silander

Att byta däck bör varje bilägare kunna, vare sej man själv byter till sommar- och vinterdäck eller för jobbet till en ringfirma. Det är för att man inte ska bli ställd mot väggen ifall man får punktering under någon bilfärd.

Om man råkar få punktering så ska man under inga omständigheter fortsätta att köra fast man skulle snigla sej fram försiktig. Orsaken är att man förstör däcket som annars skulle kunna lagas och i värsta fall blir också fälgen förstörd då den hackar mot vägytan. Det är att skaffa sej onödiga utgifter i ren dumhet.

Saker man bör minnas vid hjulbyten är:

1. Specialmuttrar

En del fälgar har specialmuttrar eller bultar som är anpassade just bara för den fälgtypen. Då ska man inte använda den andra hjulseriens som kanske är av en helt annan fälgsort, utan de som hör till den "rätta" fälgserien.

Skruva upp varannan mutter i taget

En annan sak som jag som besiktningsman stöter på med jämna mellanrum är att en del skruvar fast hjulmuttrarna fel väg. Den koniska sidan ska alltid vara mot fälgen för den styr fälgen på rätt plats på hjulnavet. Annars är risken stor att hjulet helt enkelt "hoppar" då man kör plus att fälgen kan förstöras. Är man osäker kan man gott och väl kila in till en ringfirma eller verkstad och fråga om man har gjort rätt.

2. Däcktryck

En väldigt stor del av bilarna på våra vägar kör med för lågt däcktryck. Bilarna har blivit tyngre under årens lopp och det kräver högre däcktryck. Dessutom kräver många lågprofilsdäck ett högre tryck för att sitta bra på fälgen och fungera rätt.

Rekommendationerna i bilarnas handböcker är oftast i lägre laget för det är frågan om en kompromiss för olika körning, last, vägförhållande och underlag En grov gyllene regel är att ha däcktrycket mellan 2,2-3 bar.

Börjar däcket slitas mera på mitten så har däcktrycket med största sannolikhet varit för lågt, så att mitten på slitbanan "slängs ut" mera än den övriga delen av däcket.

Vissa lågprofilsdäck kräver upp till 3,5 bars däcktryck och på en buss eller lastbil kan du ha 8-9 bars tryck, alltså 8-9 gånger högre än atmosfärstrycket.

Spänn ordentligt

3. Smörja och tvätta

Kom ihåg att smörja gängorna på pinnbultarna/hjulbultarna och försök hålla dem rena från övrig smuts så håller gängorna mycket bättre och hjulet lossnar inte lika lätt. Vissa lättmetallfälgar kräver en viss efterspänning för att sitta fast ordenligt, men konstigt nog är det inte ovanligt att man spänner hjulen för hårt så både fälg och hjulbult eller muttergängor blir förstörda. Men hellre lite för hårt än för löst.

Däcken ska förvaras mörkt och svalt för att må bäst under förvaringen och kom ihåg att tvätta av dem före förvaring, både fälg och däck. Vinterdäcken håller betydligt längre och har bättre fäste om man bemödar sej att tvätta av slitbanan även 2-3 gånger under
vinteranvändningen med ordentligt biltvättmedel och helst högtryckstvätt.

Att plocka bort alla små stenar och sand ur däcket är också hemåt men ett ganska drygt jobb och det har en tendens att kännas i händerna efteråt.

Följ med hur däcket slits

Ifall det skakar i ratten då du kör, kolla till en början att fälgarna är rena, främst på insidan. Det kan ha samlats lera, sand och smuts på fälgens insida som är mycket ojämnt fördelat på fälgen och det skapar lätt obalans i hjulen vilket oftast känns i ratten, men även hela bilen kan börja vibrera. Ibland märks det bara i vissa hastigheter och ibland kan det öka med farten,

Om det inte hjälper med rengöring, åk till en ringfirma och be dem kolla upp hjulen och balansera om dem ifall däcken ännu är i bra skick. Det kan hända att någon däckstomme gått sönder och då är det bara nytt gummi som gäller. Spårdjupet på sommardäcken ska vara minst 1,6 mm men redan vid 2,5-3 mm börjar det vara läge att byta till bättre. Motsvarande mått för vinterdäcken är 3,0 mm men vid 4-5 mm börjar bästa förbrukningsdatumet vara på slutrakan.

Lycka till i däckdjungeln i hjuletider!
/Bil-Calle Weiner

Mer om ämnet på Yle Arenan