Skosked med vakuumpress

Verkstadstipset handlar denna gång främst om en metod eller ett verktyg som används för att pressa ihop flera ytor till eller i en given form, vakumpressen. Med hjälp av pressen gör vi en skosked med långt skaft.
Skoskeden
Material:
6 lager/skikt 0,5 mm tjockt björk ytfaner
Storleken på ett ytfaner är 600 mm x 60 mm. Faneren måste skäras till före press för att underlätta böjningen åt två håll. 40 mm brett på en 450 mm lång sträcka och skär därefter rakt ut mot ändan som är 60 mm bred
Ett faner skall fiberriktningen gå tvärs över i längdriktning och de övriga längs med längdriktningen.




Gör en mall / gigg
Ett bra material att göra mallar av är MDF (medium-density fibreboard) skivor. Man kan limma ihop flera tunnare eller använda färdigt tjocka skivor. MDF är lätt att bearbeta och forma.
Limma ihop
Stryk lim på den ena sidan av första faneret, sätt på faner nr 2 och stryk lim på övresidan, fortsätt såhär tills sista faneret, på den skall det ju inte sättas något lim ovanpå. Faneret som har fiberriktningen tvärsöver passar bra att sätta i mitten av packen. Jag använder ett uretanlim som blir väldigt hårt när det härda, torktiden är längre än vad som rekommenderas på flaskan i och med att hela materialet är inklätt i tät plast.


Såga och sandpappra ut den form du vill ha.
Tejpa formen noggrannt med förpackningtejp, annars finns det risk för att materialet limmas fast i formen.


Finslipa skoskeden
Efter att skoskeden varit i press och den tagits ut ur vakumpåsen skall fanermaterialet loss från giggen. Öppna försiktigt längs kanterna med ett stämjärn eller kniv, materialet sitter ofta fast i tejpen och runt formen så, försiktigt! Såga och sandpappra skoskeden, måla och dekorera så att den ser pigg ut och syns.








Så fungerar vakuumpressen
Vakumpressen som jag använder är en kompressor som suger luft istället för blåser. Det finns olika typ av vakumpressar och delar som man kan köpa till vanliga kompressorer som i sin tur gör att luften sugs istället för blåser.
Den enklaste och vanligaste vakumsugen är dammsugaren. Den fungerar bra om man gör ett experiment med att limma ihop te x pappersark. Problemet med dammsugaren är att den inte är så stark och att den inte är byggd för att det skall finnas ett motstånd under ngn lång tid, den kan gå varm helt enkelt.
Idén är att man har en form och på formen sätter man ett material som man vill att skall få samma form. Formen eller mallen kan användas om och om igen för att göra flera te x skoskedar med samma form. Man täcker in allt i plast så att det blir lufttätt och suger bort all luft så att plasten spänns åt runt materialet och formen så att det blir ett spänt paket. För att få ett material att behålla en viss form utan att det är fastskruvat i ngt behövs flera lager material som limmas ihop, antalet beror på vilket material som används. Paketet skall hållas spänt tills limmet torkat.
Det finns många situationer där det är svårt att få ett jämnt presstryk på två ytor som skall limmas ihop, te x 1) i båtindustrin har man stora teakdäck som skall limmas på konvexa ytor.
2) Om man te x limmar faner och har en yta eller en form som böjer sig åt olika håll (skoskeden här ovan böjer åt två håll) krävs det mycket arbete för att göra alternativet, en hon och en hanmall, som materialet skall tryckas mellan. Det går inte att bara såga upp en form mitt genom en planka. Trots att mallarna passar bra mot varandra så fungerar det inte när man har ett te x 5 mm tjockt material emellan, den övre och den nedre ytan på det ihop pressade materialet följer inte varandra, en innerböj har en mindre diameter än en ytterböj. När man använder en vakumpress behövs bara en mall att pressa materialet på.
