Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Skoltsamisk påsk i Nellim

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Det finns många sätt att fira påsk i det här landet. Ett sätt är att delta i skoltsamiskt påskfirande i Nellim. Skoltsamerna evakuerades från Petsamotrakten efter vinterkriget och de fick nya boplatser runt Enare träsk i Lappland. Nu bor det skoltsamer främst i Sevettijärvi, Keväjärvi och i Nellim.
Närheten till Ryssland är fortfarande påtaglig. Till den ryska gränsen är det bara 8 km och de flesta skoltsamer hör till den ortodoxa kyrkan.

Till skoltsamernas påsktmattraditioner hör kurnikka som görs på sik. Hannu-Pekka Paadar och jag inleder påskfirandet genom att dra upp fisk. Hannu-Pekka är på typiskt skoltsamevis både renskötare, fiskare och vildmarksguide. Själv är han inte så intresserad av att fira midnattsmässa i kyrkan. Men hans mormor Katri Jefremoff kan inte tänka sig en påsk utan att gå i kyrkan - särskilt de år som påskmässan hålls i Nellim. Skoltsamerna är nämligen så få till antalet, bara circa 500 i hela Finland, att påskmässan ordnas turvis i Sevettijärvi, Keväjärvi och Nellim.

Somliga tar med sig ägg och annat mat för att den ska bli välsignad i kyrkan. Man samlas i kyrkan och mässan börjar klockan 23:30. På slaget tolv går prästen och hela församlingen runt kyrkobyggnades utsida för att söka efter Kristus som har stigit upp ur graven. Kristus är uppstånden säger prästen och församlingen svarar. Därefter går man in i kyrkan igen och mässan fortsätter ett par timmar till. Så den festliga måltiden avnjuts i byns föreningshus närmare klockan tre på morgonkvisten.

Kurnikka liknar rätt mycket på kalakukko. Det är fisk inbakt i en rågmjölsdeg. Ritva Kytölä är ursprungligen från Savolax. Till Nellim kom hon då hon gifte sig med en same. Eftersom hon är kunnig i matlagning blir hon ofta anlitad för större fester. Förutom kurnikka brukar det också finnas laxpiråger, ägg och någon form av renkött på festbordet. Delikatesserna avnjuts efter midnattsmässan.

/ Elisabeth

Mer om ämnet på Yle Arenan