Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Hinkförkläde

Uppdaterad 10.05.2017 15:07.
Hinkförkläder

Det finns många sysslor som kräver olika typer av fack och förvaring. Trädgårdsredskap, pysselgrejer eller picknickattribut kan lätt transporteras ut på gården i en hink med ordning och reda i detta hinkförkläde.

Förklädet kan man göra av gamla plastpåsar eller av gamla vaxdukar.

Detta behövs:

- gamla plastpåsar
- strykjärn
- bakplåtspapper

Alternativt kan man använda vaxduk och kantband.

Smälta plast:

Klipp bort handtag och "sömmar" från plastpåsarna. Sätt fyra – sex lager plast mellan två bakplåtspapper och smält ihop dem med strykjärn. Pröva dig fram till en temperatur som passar din plast utgående från ditt strykjärn, det kan variera en del. Vill man sätta plasten i press kan man göra det, men det är inte nödvändigt om man får till ett bra resultat direkt. Vissa plaster blir buckliga och behöver sättas under press. Kom ihåg att vädra ordentligt eller stå ute på verandan eller balkongen för det luktar inte gott och är knappast bra för hälsan i det långa loppet.1. Rita ut mönster från den hink du har genom att lägga den på sidan och rita runt halva måttet på bakplåtspapper. Detta mönster ska inte ha sömsmån utan sluta tätt kring hinken. Prova med två mönsterdelar för att få exakt mått.2. Klipp av den ena mallen i den höjd du vill ha på fickan och lägg till ca fyra cm på varje kortsida för att få djup i fickan. Vill man ha flera lager fickor klipper man till så många man vill och syr fast de längsta först och de lägsta sist. Sist sys botten med veck mot mitten så djupet bildas.

3. Sy fast snedlist på maskin på fickdelarna om du använder vaxtyg.
4. Sy fast kortsidan på botten- och fickdel samtidigt som snedlist sys på.5. Gör sedan ett mittveck av tyget från fickdelen.

6. Sy fast band nere och uppe och lämna minst 20 cm för knytning.7. Fyll med trädgårdsredskap eller kanske papper, pennor, sax, pärlor m.m.

Mer om ämnet på Yle Arenan