Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Torvskålar och -krukor

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Torvskulpturerna vi gjorde med Camilla gav mersmak. Vilket fantastiskt material! Torv har vi ju i mängder i detta land. Mina första minnen som tangerar torv går tillbaka till min barndom när hela familjen med pappa i spetsen om höstarna åkte ut till torvmossarna för att plocka hjortron. Vi barn uppskattade inte alltid utflykterna, men det har väl satt sina spår...

Torv (sphagnum) används till allt från husbygge till uppvärmning, strö i stallet och skönhetsvård. Torv har även använts som stickunderlag före stickmassan (oasis) uppfanns på 60-talet. Om vi tänker på blommor och blomsterbinderi så har torven många goda egenskaper. Vattenupptagnings- och behållningsförmågan är nästan lika stor som stickmassans! Torvens ph-värde är neutralt, vilket betyder att bakterier och alger inte frodas och det är ju bra med tanke på snittblommornas hållbarhet. Förutom de här egenskaperna är det framför allt roligt att skapa i torv. Det är lätt att bearbeta tillika skört och segt! Pröva på – jag förlorde mej helt i torvens underbara värld!

- Owe -

Materiallista:

- torvblock, kan köpas i trädgårdsbutiker
- olika verktyg, förskärare, såg, rasp o.dyl.
- fat att ställa de färdiga skålarna / krukorna på
- snittblommor / orkidéer / epifyter
- orkidémylla

Så gjorde vi:

1. Börja med att skulptera fram skålen/ krukan.

2. När formen är klar, plantera eller stick i snittblommorna.

Jag ville pröva på att använda torven som stickmassa och gjorde en skål som lämpade sig för ändamålet. Anne skulpterade fram en kruka för orkidéer.


Torv som stickunderlag:

1. Torven fungerar bra som stickunderlag, lätt att sticka ner blommorna, om stjälkarna är mjuka går det bra att använda en pinne att göra hål och sedan sticka ner blomman!

2.Torv som stickunderlag fungerar bäst om torven / skålen inte är för hög och blommorna sticks tillräckligt djupt ned i torven.


Torv som kruka:

1.En skulpterad torvkruka fungerar bra till olika epifyter (växter som egentligen inte växer i jord. Till dessa hör en stor del av orkidéerna t ex phalaenopsis).

2. Torven lagrar fukt, men blir inte för våt och det neutrala ph-värdet är bra för orkidéns känsliga rötter.


Torv är ett roligt material att bearbeta, ju mera jag jobbar med torv desto mera ser jag olika möjligheter. Våren och sommaren är i antågande och med dem igen nya sätt att använda torv i trädgården!

Mer om ämnet på Yle Arenan