Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Ostbricka

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Fula och trista brickor gör ingen glad, men gamla träbrickor är perfekta att göra nya av. Varför då inte designa dina egena brickor? Jag använde mig av hemmagjort degopagelim och tyg. På det viset öppnade sig en helt ny mönsterskatt: tunt bommullstyg från gamla retrolakan, gamla broderade dukar, kökshanddukar och favorittröjan. Möjligheterna är oändliga och har du nu inget gammalt i skåparna där hemma så kan du köpa favoritmönstret som metervara...

Det här behöver du:

- gamla träbrickor
- tunnt bommullstyg
- sax
- pensel
- trälim
- vatten
- vaxduk eller plast att täcka in bordet med
- skalpell eller mattkniv
- matt lack eller klarlack

Tvätta av brickan och rugga upp ytan med sandpapper så att limmet fäster.
Om brickan är mycket smutsig behöver du kanske använda målartvätt och om du använder ett tyg med ljus botten eller om brickan är betsad kan du också behöva grundmåla den. Precis som vid all typ av målning och ytbehandling gäller det att se till att underlaget är rätt anpassat. Grundarbetet är alltså beroende på hur brickan ser ut från början.

Du gör ett ”eget” dekopagelim som är perfekt att använda till tyg av två delar trälim och en halv till en del vatten. Klipp ut en bit av tyget någon centimeter större än själva brickan.


Täck in bordsskivan med en vaxduk eller en bit plast och lägg tygbiten med avigsidan uppåt på plasten. Pensla hela tygbiten med degopagelimmet.


Placera nu tygbiten på brickan med limsidan nedåt och styk ut tyget med fingrarna så att det lägger sig snyggt och du får bort alla luftbubblor. Pensla nu ett lager med degopagelimmet på ovansidan. Låt torka!


När brickan är torr, skär rent runt kanterna med en skalpell. För att brickan skall tåla mer, så lackade jag mina brickor med två lager vattenbaserat hobbylack. Pensla tygytan med lack, låt torka och pensla tygytan med lacklager nummer två. Nu tål brickan lite spill och avtorkning med vatten, men ingen diskmaskin.

Mer om ämnet på Yle Arenan