Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Klippdocka för vuxna flickor (Pappersdocka)

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Jag som samlar på allt har inte en enda pappersdocka kvar! Ni vet, sådana där slattriga pappersdockor som man kunde klippa ut ur veckotidningar. Så, nu är det dags att göra en lite större docka, en klippdocka som passar för vuxna flickor och som man kan hänga upp på väggen!


Det här behöver du:

- kapaskiva med limyta (kan köpas från reklambyråer) eller kartong
- skärkniv och underlag
- tårt/kakpapper
- vitt glitter
- sax
- tyg i olika mönster
- fliselin/fibertyg (kan köpas i tygaffärer)
- tusch
- lim

1. Rita ut formen av en docka på kapaskivan. Skär ut den med kniv. Runda veck är knepigast att skära ut, så ta det försiktigt så att kanten inte blir för hackig.


2. Istället för att rita ut detaljer på dockmodellen väljer jag att göra en textur på ytan med tårtpapper. Kapaskivan har en sida med limyta så det är enkelt att dra bort skyddsfilmen och placera ut tårtpappret. Rita av dockan genom att placera den ovanpå tårtpappret. Det behövs säkert två eller tre papper beroende på hur stora de är. Går fint att ”lappa” ihop dem. Klipp ut och fäst på skivan.


3. Eftersom tårtpappret har ihåligheter känns dockan ännu lite kladdig så för att få extra detaljer och lite flickigt glamour häller jag glitter över dockan. Glittret fastnar i ihåligheterna, resten borstar du bort.


4. Dags för kläder till damen! Jag har valt ut tyger som har intressant grafiskt mönster så det blir nästan som en liten inredningsdetalj när dockan hängs på väggen. För att få tyget lite styvare stryker jag fast fibertyg/fliselin på baksidan av tyget.


5. Rita ut en enkel klänningsmall ovanpå tyget. Följ formen på dockan och designa kläderna efter den. Rita ut extra flikar vid axlarna, precis som pappersdockornas kläder. Klipp ut.


6. Förstärk flikarna med små bitar av kartong med tuschad kant. Limma fast bitarna på tyget.


7. Fäst en ögla eller lite tavelramsupphängning på baksidan av dockan och häng upp på väggen. Byt kläderna efter humör och övrig inredning!

Mer om ämnet på Yle Arenan