Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Jeanspuff - sittdynor

Från 2012
Uppdaterad 16.10.2015 16:22.
Strömsö inslag: Sittdynor av gamla jeans - Spela upp på Arenan

Man får aldrig, aldrig någonsin slänga bort ett par gamla jeans. Har de en gång producerats så ska de återanvändas helst in absurdum. Produkter att tillverka i jeansmaterial finns det ju gott om också. Men känner man sig lite begränsad av storleken på ett par byxor så kan man ju alltid sy ihop flera och gärna då blanda olika färger så får man en levande färg på slutprodukten.

Detta behövs:

gamla jeans
overlocksymaskin
tyg till foder (t.ex. gammal mörkläggningsgardin)
knappar
styroxkulor
nål och tråd

Gör så här:

1. Klipp upp ett par byxor mitt på framsidan av byxbenet. Orsaken är att man vill komma åt de två sömmarna som då finns framme. Nästa byxpar klipper man upp i ena sidan för att få en bit med endast en söm på. Mät sedan ut 10 cm på höjden och klipp remsor av hela byxbensbredden. Klipp ut så många som möjligt. Och fortsätt klippa åtminsone två par byxor till.

2. Rada ut remsorna på golvet. Försök bygga upp mönstret så en remsa med två sömmar möter en med en söm på höjden. Då uppstår en känsla av tegelfasad. Lägg ut en rad till med remsor och kombinera lapparna så det ser bra ut. Jag laborerade med två olika blå färger till varje puff.

3. Sy först ihop alla lapparna på kortsidan efter varandra på overlocken. Klipp mellan trådarna.

4. Sy nu ihop de långa lapparna på långsidorna som du planerat.

5. Sy ihop det stora tygstycket genom att vika på mitten och sy ihop sidorna så det blir en påse med måttet ca 65 – 70 x 80 cm.

6. Nu har finns det chans att bestämma om overlockens sömmar ska komma på in- eller utsidan. Båda har sin charm. Väljer man att ha sömmarna på insidan får man sömmarna som finns på insidan av byxorna på utsidan och det är också snyggt. Bara att välja.

7. Mät ut hörnen 15 x 15 cm på påsen och klipp bort. Sätt hörnets sidodelar mot varandra och sy. Här blir det djup i påsen. Gör likadant i andra hörnet.

8. Sy på en snedlist. Jag klippte till en egen snedlist och klädde över två knappar i samma tyg.

9. Sy ett foder med samma mått.

10. Fyll fodret med ca 60 – 65 liter fyllning.

11. Sy ihop för hand.

12. Gör en paketvikning över jeanspåsens sidor och vik in mot mitten.

13. Sy fast en knapp.

Mer om ämnet på Yle Arenan