Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bordsdekorationer med äpplen, apelsiner och ljusfrukter

Från 2011
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Bordsdekorationer med äpplen, apelsiner och ljusfrukter
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Doften av apelsiner och äpplen förknippar jag definitivt med jul så jag beslöt mig för att använda dem som i en bordsdekoration till juldukningen. Dekorationen byggs på höjden, men idéen fungerar bra hela året runt. Varför inte använda rotfrukter, grönsaker eller andra passande frukter som byggklossar.


Det här använde jag:

- apelsiner
- mandariner
- torkade nejlikor
- röda äpplen i olika storlekar
- mossa
- tunn metalltråd
- rundstav
- gamla kugghjul/transmissionshjul eller annat tungt till foten
- kniv
- avbitare
- tandpetare
- borr med samma diameter som rundstaven
- kronljus och värmeljus
- ljushållare med metallpinne

Frukt- och mosstorn

Dekorera apelsiner och mandariner med nejlikor. För att inte få så ont i fingrarna när jag skulle trycka in nejlikorna i apelsinerna använde jag en tandpetare till att först göra ett litet hål i skalet.


För att få ordentlig tyngd i botten på mina staplar, så att hela härligheten inte välter, använde jag några gamla transmissionshjul/kugghjul till fot. Jag tycker dessutom att de är väldigt snygga! Rundstaven fungerar som ryggrad åt fruktstapeln och den kilade jag endast fast i navet på kugghjulet.


Väss rundstaven i ändan och trä på apelsiner, mandariner, äpplen och mossbollar. Du bestämmer själv i vilken ordning du vill sätta dem. För att lättare få på äpplena på rundstaven utan att de spricker, så tog jag en borr i samma dimeter som rundstaven och gröpte ur/”borrade” ur äpplena för hand. Till apelsinerna och mandarinerna gick det bra att använda en grillpinne för att göra det första lilla hålet med.


När jag tyckte att jag kommit lagom högt bröt jag av rundstaven en bit ovanför den näst sista frukten så att rundstaven döljs inne i den sista frukten, i mitt fall ett litet äpple.

Ljusstakar

Jag gjorde även två olika ljusstakar av frukterna som blev över efter att jag hade byggt mina torn.


En apelsin och ett lite mindre äpple blev till ljusstakar för kronljus. Till dem använde jag en ljushållare med metallpinne som jag trädde genom äpplet och en bit ner i apelsinen. För att få apelsinen att stå stadigt skar jag av en bit i botten på apelsinen. Försök undvika att skära in till fruktköttet så håller ljusstaken sig fräschare längre.


Äpplen som stod stadigt av sig själv blev ljusstakar för värmeljus. Där använde jag en gammal ljuskopp som mall. Jag skar med en vass kniv runt koppen och gröpte ur så mycket att jag fick ner ett värmeljus jäms med äppelkanten.

Mer om ämnet på Yle Arenan