Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Festträd (Julträd)

Från 2011
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Jag har tänkt mig ett festträd för återbruk som kan användas till alla årets högtider och fester; jul, midsommar, påsk och födelsedagar. När det roliga och högtidliga är över ställs det undan och vid nästa tillfälle återanvänds den krusade stommen och pyntas med nytt pynt.


Det här använde jag:

- rundstav 25 mm i diameter alt. kvastskaft, 1,5 m
- rundstav 15 mm i diameter, 1,5 m
- restbitar av limträskiva
- såg
- hålsåg
- trälim
- hammare och spik
- järntråd och avbitare
- silkespapper
- limstift
- sax
- linjal
- diverse fint papper till pappersrosetterna
- fina gamla knappar

Trästommen

Jag använde en 1,5 m lång rundstav till stammen och en smalare rundstav i längderna; 26 cm, 32 cm, 42cm och 50 cm till armar.

Dessa fäste jag i stammen genom att såga till dem halft i halft, limma och sedan vira järntråd runt. Den kortaste rundstavsarmen, 26 cm, fäste jag 20 cm från toppen och de resterande armarna med 15 cm mellanrum.


Till foten gjorde jag ett enkelt kryss av limträskiva som jag borrade ett hål i, med samma diameter som stammen. Stammen kilade jag bara fast i foten, så att den går att ta loss igen eftersom jag vill att mitt festträd skall vara lätt att förvara och inte ta så mycket plats när det inte används.

Eftersom stommen skall klädas in i krusat papper behöver den inte var ett vackert snickeriarbete så länge den är stabil!

 class=


Krusade pappersremsor

Jag valde att bara använda grönt silkespapper till mitt träd. Klipp silkespappret på längden i ca 10 cms remsor. Vik remsorna på längden och klipp från den vikta sidan, men inte helt igenom. Vik upp och vik försiktigt ihop igen på längden med insidan utåt, så blir det luftiga ögglor. Limma längs med kanten så att remsan hålls ihop. Det behövs många remsor till ett träd.


Krusremsorna fäste jag sedan med limstift och jag började i toppen. Sätt limmet på remsans oklippta kant och vira runt rundstaven, en remsa i gången.


Trädet är nu klart och kan pyntas med olika saker allt beroende på årstiden och högtiden. Mitt träd fick ännu rosetter av papper.

Papperrosetter

Till pappersrosetterna använde jag gammalt presentpapper, en gammal boksida, en sida från en serietidning, mässingsplåt och några fina knappar.

 class=


Pappret klipps till så att det är minst två gånger så långt som brett och så viks det som ett dragspel från kortsidan. Jag använde en tunn metalltråd till att knyta om med på mitten, och sparade tråden så lång att jag kunde använda den till att fästa rosetterna med på trädet.


Veckla sedan ut vikningen och limma ihop de yttersta kanterna mot varandra. Jag satte flere rosetter ovanpå varandra och några rosetter fick även en sol av mässingsplåt. För att dölja omknytningen limmade jag på en fin knapp. Man får göra som Kajsa Varg och ta det man har!

Mer om ämnet på Yle Arenan