Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Kristinestad & Kopiering

Från 2011
Uppdaterad 18.08.2015 12:39.
Jim och Johan vandrar i Kristinestad
Bildtext Jim och Johan vandrar i Kristinestad
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Gårdshuset besöker Kristinestad och tittar på olika objekt där man använt sig av kopiering av olika slag. Kopiering kan ibland ha en negativ klang, men vi skall försöka se kopiering ur ett positivt perspektiv. Det blir ganska harmoniskt om huskroppar i en stadsmiljö kopieras eller byggs lika till formen, sedan kan den individuella prägeln sättas med detaljer och färg.

För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus.

Susanna, Jim och Johan

Strömsö inslag: Kopiering i arkitekturen - Spela upp på Arenan

...Kopiera en detalj...

De mönster man hittar i ett hus kan man låta gå igen i andra byggdetaljer.

Fiskmönster på räcke
Bildtext Fiskmönster på räcke
Bild: Svenska Yle / Strömsö

I det här huset hittade man ett fiskmönster på ett räcke och nu finns samma mönster lite här och där, både utomhus och inomhus. Det är trevligt när samma mönster går som röd tråd igenom flera byggnader i en gårdsgrupp.

...Kopiera en byggnadsdel...

Om man vill bygga en veranda på sitt hus kan man med fördel kopiera färg och form från andra delar av huset. I det här huset fanns det en gammal veranda som fick stå modell för den nya verandan.

Kopierad veranda i Kristinestad
Bildtext Kopierad veranda
Bild: Svenska Yle / Strömsö

...Kopiera en hel byggnad...

En alldeles fantastisk historia fick vi oss tilldelade på Hemgrund där besökte vi Quisisana. Quisisana är en bastu som byggddes för 100 år sedan. Handelsman Hydén från Kristinestad besökte ofta Teneriffa vid förrförra sekelskiftet. Där lät han sin son teckna av en detalj på ett stort byggnadskomplex och uppförde sedan en kopia på Hemgrund i Kristinestad. I den kopian, som han döpte till Quisisana, badade man sen bastu i 100 år.