Samiska örter


Greta Huuva är same och expert på läkeväxter och ätliga växter som har använts traditionellt av samer. När hon inte reser runt och leder örtkurser driver hon en restaurang med samisk mat i Jokkmokk.
Jag har i många år velat träffa en same med kunskap om fjällvärldens örter, och det var både spännande och lärorikt att få träffa Greta. Jag fick med mig mycket ny kunskap från den här dagen, bland annat om alla olika sätt man kan använda kvanne, Angelica archangelica.
Vi gjorde gompa, en traditionell samisk grönsaksrätt där man mjölksyrar kvanne på ett väldigt enkelt sätt, en helvild sallad och en kvannesorbet.
- Alexandra -




Gompa
Det här behöver du:
3 liter färska kvanneblad och stjälkar av plantor på första året, fatno kallar samerna dem. Cirka ½ liter filmjölk eller yoghurt med levande kultur.
Så här gör du:

1. Hacka kvanneblad och stjälkar i centimeterstora bitar.

2. Skölj växtdelarna.

3. Koka kvannen i ca 15 minuter.

4. Häll bort kokvattnet och slå på kallt vatten så att kvannen kyls snabbt.
5. Sila bort vattnet och lägg kvannen i en skål.

6. Häll på filmjölk och rör om. Filmjölken ska precis täcka grönsakerna när man pressar ihop dem med en slev.
7. Häll upp gompan på burkar och ställ svalt.
8. Låt burkarna stå i ett halvår. Det är nu mjölksyreprocessen sker, och sedan håller kvannen minst ett halvår till.
9. Servera som tillbehör till fisk eller kött. Rör eventuellt ut gompan i lite yoghurt och gör en yoghurtsås av den.


Vild sallad
Plocka av de blad och blommor som är späda och goda just för tillfället. Vår sallad innehöll:
Ängssyra
Kvanne
Hundkäxblad
Röllekablad
Maskrosblad
Kråkvickerblad
Det är både gott och vackert att krydda sin sallad med blommor. Vi använde blommor från:
Ängssyra
Hundkäx
Kråkvicker
Rödklöver
Daggkåpa


Kvannesorbet
Greta har inget recept på den här sorbeten, utan gör den lite på en höft:
Börja med att koka finhackad färsk kvanne i en sockerlag. Använd sedan sockerlagen som bas i ett vanligt sorbetrecept. Greta valde att inte sila bort växtdelarna och det gav en trevlig struktur åt sorbeten, men det går bra att sila bort kvannen också.
Här hittar du Alexandras örtagård för fler tips och recept med örter och växter.

I inslaget spelades Adjágas med låten Mun ja mun från skivan Adjágas (2005).
(Expert: Alexandra De Paoli)