Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Samisk joik

Publicerad 06.11.2011 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 13:53.
Nils-Heikki Paltto i kåtan

Jag blev förvånad då jag letade efter någon att göra ett inslag om samisk joik med. Mina förväntningar var att jag kanske bara skulle hitta äldre samer som visste något om joik. Men döm om min förvåning då jag hittade en 23-årig renskötare från Lemmenjoki, som inte bara joikar vid festliga tillfällen utan alldeles självmant i sin ensamhet.

Nils-Heikkis kåta, detalj
Kaija, Nils-Heikki och Elisabeth

Nils-Heikki Paltto joikar gärna då han är ute med snöskotern för att se till renarna eller då han åker bil och är på gott humör. På dåligt humör joikar han nämligen inte. Hans mamma Kaija berättar att Nils-Heikki joikade innan han ens kunde prata ordentligt.

Naturen är en joik
Man kan joika en ren

Dessutom har Nils-Heikki ett bra minne. Han kan ett hundratal joikar utantill, både egna och andras. Nils-Heikki joikar inte OM någon utan han joikar NÅGON. Personen, djuret eller platsen blir joiken när man joikar den. Det finns joikar med och utan ord. Även ordlösa joikar beskriver något eller berättar en historia. Så man kan säga att joiken är ett personligt sätt att utrycka sig på, men den är också andlig, poetisk och historiebärande som berättar något om de mänskor som levt före oss.

Kaffepannan i elden class=
Rökt renkött värms
Kaffe i kuksa

Förr i världen var joiken en viktig förmedlare av historier, religion och upplevelser. Men joiken är inte något musealt. Nils-Heikki berättar att han har kompisar som han brukar joika med. Roligast verkar det vara att åka till Kautokeino och joika med norska kompisar. I Kautokeino är det så populärt att joika att vissa restauranger har satt joikförbud i salen. Däremot finns det joikbås som man kan stänga in sig i om en joik pockar på och vill komma ut.

Elisabeth

Nils-Heikki Paltto joikar gärna

I avsnittnet om joik spelades musik av Niko Valkeapää. Låten heter Birrat Birra (Round and round) från skivan med samma namn (2008).
(Expert: Elisabeth Morney)