Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Gårdshuset - monterar spännpapp

Publicerad 06.11.2011 00:00. Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Loftväggen putsas

Vi ville piffa upp Gårdshusets loft. Vi ville absolut använda tapet som vi varit med och tryckt hos en tapetmakare i Stockholm. Väggen är av stock. Traditionellt användes spännpapp för att ge ett slätt underlag då man skulle tapetsera i ett rum med stockvägg. Vi använde oss av samma metod.

Susanna, Jim och Johan

...Känslan...

Det är alltid lite spännande och roligt att använda en traditionell hantverksmetod. Dessutom ger en vägg som bekläs med spännpapp rummet en mjukare akustik.

Gårdshuset får ny tapet

...Förarbetet...

Utstående grejer som spikar och skruvar tas bort från väggen. Man kan även arbeta bort stockkanter och andra utstående trädetaljer, t.ex. med yxa eller hyvel. Spännpappen skall blötas enligt tillverkarens föreskrifter. Gärna kvällen innan spännpappen skall monteras. Då hinner pappen dra i sig fukten jämnt och det ger ett bra resultat.

Jim vattnar pappret
Jim skär ut passliga bitar

...Monteringen...

Pappen nästas på väggen så att den hänger rakt. Därefter spikar man i övre och nedre kant samt kring öppningar och i innerhörn. En förstärkningsremsa används för att förstärka spikförbandet. Den fuktiga pappen kan vara lite svag, så det gäller att vara lite försiktig.

Spännpappret spikas fast class=
Fogen spikas inte fast
Spännpappret spikas fast

Skarven läggs omlott och limmas med vattenblandat trälim. Testa gärna blandningsförhållandet om du är osäker, men 50-50 brukar fungera rätt bra. När skarven är limmad och kanterna spikade låter man pappen torka, då spänns den och ytan blir jämn och slät.

Spännpappret spikas fast class=
Fogen spikas inte fast

...Tapetsering...

Tapetseringen ger ett säkrare resultat om spännpappen hunnit torka. Så det är bra om man kan ge pappen ett dygns torktid innan man tapetserar på normalt sätt.

Den handtryckta tapeten som pryder loftets vägg tillverkades i Stockholm i ett tidigare avsnitt av Gårdshuset.

Susanna och Jim limmar tapet
Handtryckt tapet på tork
Tapeten limmas på väggen
Johan tapetserar
Jim skär ut passliga bitar

...Listarbete och målning...

Vi valde att återanvända gamla lister. De är ofta breda och rikligt utsirade. De passar bra till tapeten och till vårt Gårdshus. Vi hade t.o.m. turen att hitta taklister som var vitmålade med patina. Det innebar ett målningsmoment mindre.

Johan tapetserar
Jim skär ut passliga bitar

De övriga listerna målade vi i olika nyanser av blått, som finns i tapeten. Väggytan längst ner blev ockra, som blommorna. De gav lite tyngd åt väggen i nedre kant och det kändes bra.

Johan tapetserar
Jim skär ut passliga bitar
Nytapetserat loft

(Expert: Johan Ångerman)