Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Samiskt rotarmband med fiskpärlor

Från 2011
Uppdaterad 10.12.2012 13:53.

Om det finns nånting som är långt från konsumtionsfest och slit och slängkultur så är det samiskt hantverk. Matleena Fofonoff är skoltsame och bor i Sevettijärvi. Hon planerar sitt år utgående från hur hon får tag på olika material och av det gör hon själv vad hon behöver. En kombination av trädrötter, fisk och getpors kan bli ett armband.

Bildtext Petteris smycke
Bildtext Matleena Fofonoff

Matleena håller samtidigt en månghundraårig tradition vid liv. Hon har lärt sig hur man kan använda det man hittar i naturen av de äldre kvinnorna i byn. Skoltsamerna kommer ursprungligen från Petsamo-området i dagens Ryssland. Efter vinterkriget evakuerades skoltsamer och fick efter ett tag nya bosättningsområden runt Enare träsk. Matleena blev den första skoltsamen som föddes i Sevettijärvi.

Bildtext Matleena och Elisabeth fångar gädda
Bildtext Gäddans ben klipps av

Typiskt skoltsamiskt hantverk är korgar och skålar av rötter där rötterna kombineras med skinn av gädda, lake eller forell. Pärlor är ofta förekommande i skoltsamiska dekorationer. Pärlor av glas bytte samerna till sig då sjöfarande handelsmän tog i land vid kusthamnarna.

Bildtext Fiskkota, detalj class=
Bildtext Fiskkotor på tallrik
Bildtext Fiskkotor tvättas i barrvatten

Matleena berättar att man använt pärlor som dekoration redan innan glaspärlor togs i bruk. Hon brukar själv göra pärlor på gammalt sätt. I renset från gädda eller sik plockar hon ut ryggradskotorna. Dem putsar hon rena och färgar med växtfärg. Getpors ger en gul färg.

Bildtext Fiskkotor, detalj class=
Bildtext Fiskkotor på tallrik
Bildtext Fiskkotor tvättas i barrvatten

I hela Finland finns ca 500 skoltsamer, så det är en exklusiv skara som kan skoltsamiskt hantverk. Matleena håller ibland kurser vid det samiska vuxeninstitutet i Enare. Hon guidar också vid det skoltsamiska museet i Sevettijärvi som är öppet sommartid.

I inslaget spelades musik av Ulla Pirttijärvi, låten Àibbaseabmi från skivan med samma namn.
(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan