Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Gårdshuset - koka slamfärg (rödmylla)

Publicerad 09.10.2011 00:00. Uppdaterad 16.04.2013 10:57.
Rödmyllefärg

Ytterväggarna på Gårdshuset på Strömsö från 1800-talet var i behov av ny ytbehandlig. Rödmylla skulle det bli, dels för att rödmyllefärgen är traditionell och passar på vårt gårdshus, dels för att slamfärgen är skonsam mot trä.
Susanna, Jim och Johan

...Känslan...

Rödmyllefärg
Jim, Johan och Susanna kokar färg

Rödmylla är en stark ingrediens i vår finländska byggnadskultur. Det blir lite extra varmt i själen när man ser ett rött hus. Ser man många värmer det ännu mer. Medvetet eller omedvetet upplever vi hur den röda färgen värmer upp vårt nordiska landskap som under vinterhalvåret präglas av en blå kall ton. Det röda och det blå samtidigt skapar en behaglig balans mellan varmt och kallt. Tänk på alla bondstugor, uthus, båthus, industribyggnader och kyrkor som målats med rödmyllefärg. Och vilken spänning som uppstår när en uråldrig ytbehandlingsmetod möter modern arkitektur. För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus.

...Förarbetet...

Gårdshuset sandblästras class=
Vägen har förlorat sin färg.
Sandblästrad gavel

Första steget i vårt arbete blev att rengöra ytterväggspanelen från den befintliga färgen, som såg ut att vara någon typ av oljefärg. Rengöringen var nödvändig därför att slamfärg skall strykas på rent trä. Då får den bättre fäste och träet mår bättre om det enbart är täckt med slamfärg. Den färgtypen ger träet möjlighet att ”andas” och torka om det har blivit vått. Och vått blir ju trä som är uthus, på ett eller annat sätt.

För att avlägsna gammal färg från målade bräder kan man använda kemikalier eller värme som gör färgen mjuk så att den går lätt att skrapa bort. Det är en relativt säker, men tidskrävande metod. Här tog vi ett radikalt beslut, vi skulle experimentera lite. Vi tänkte låta sandblästra vårt Gårdshus. Experimentlustan förhöjdes av det faktum att panelen inte var lika gammal som byggnaden i övrigt. Troligtvis har vårt Gårdshus ”fått nya kläder” på 1960-talet. Om man inte är expert på just sandblästring är detta definitivt inget man gör själv. För ett gott och jämnt resultat krävs det en erfaren yrkesman med varsam hand. Är man inte försiktig gör sandstrålen djupa oreparerbara spår i träet. Det blir ännu knepigare på grund av att trä inte är ett homogent material, vilket bidrar till att sandkornen gör djupare intryck i vårveden än i höstveden.

...Färgen...

Teamet kokar färg
Jim häller i järnvitriol.

Rödmylla är ett kulörnamn i familjen slamfärg. Slamfärg är en typ av färg där små partiklar av färgpigment och sammanbindande ämnen svävar omkring i vatten. Beroende på pigmentet kan den ha olika namn. Används rött pigment blir det rödmylla, används gult pigment blir det gulmylla och så vidare. Nuförtiden klarar man av att bränna många olika kulörer. Man får t o m tag på svart slamfärg.

...Receptet...

Tjugofem liter vatten behövs
Färgen kokas över öppen eld.

Vi ville koka vår egen rödmylla, det blir roligare så. Som pigment valde vi Italien-rött, då det är en typisk färg i våra trakter. Förutom pigment behövs i huvudsak vatten, järnvitriol och rågmjöl. Receptet är traditionellt, men kan variera mycket beroende på region och kock. Andra tillsatser kan förekomma, t ex nån form av olja för att stärka färgskiktet. I regel tillsätter man 5 – 10 % olja. Mera får det inte bli för då tappar slamfärgen sin egenskap och blir en oljefärg. Man använder vanligtvis kokt linolja (fernissa) eller i kusttrakterna sälolja som kokats på sältran.

Du behöver:
25 l vatten
1 kg järnvitriol
1 ½ kg rågmjöl
4 kg pigment

Indian-rött pigment class=
Jim mitt i röken.
Johan vispar ihop rågmjöl och vatten

Koka upp vattnet och tillsätt järnvitriol. När det löst sig häller man i rågmjölet, som man vispat ner i kallt vatten. Låt koka under omrörning i en halv timme. Koka inte med hög värme. Det skall sjuda, men det låter bättre att säga att man kokar. Därefter tillsätter man färgpigmentet och låter koka (sjuda) under omrörning i drygt en halv timme. Klart att måla. Om du inte genast målar och vill att färgen skall stå sig bör du tillsätta ammoniak, annars kan färgen bli dålig. Istället för ammoniak kan man även använda kopiss, som man gjorde förr i världen.

Vattnet skall vara rent och rågmjölet finmalet. Järnvitriol eller järnsulfat som det också heter är en slaggprodukt från industrin som uppstår när man galvaniserar stål. Järnvitriol sägs fungera som skydd mot röta och mögel, men det bästa skyddet mot mögel och röta är nog konstruktioner som håller byggnadsmaterialen torra, år ut och år in.
Röda pigment finns i flera olika nyanser, vilken kan variera mellan olika tillverkare. Vanliga namn är; Falurött, Italienrött, Rödockra och Rödoxid.

Färdig slamfärg
Mycket färg behövs för att måla en stor hela huset.

Om man vill uppnå en specifik nyans är det nog bäst att göra ett provkok innan man blandar i stora grytan. Nyansen kan variera från region till region och ju äldre huset är desto ljusare nyans passar. Vissa byar kan även ha sin egen blandning. Det kan vara skäl att rådgöra med byaäldsten.

För att hålla grytan kokande med minimal eld en kall och blåsig dag, kan det vara skäl att isolera grytan med ett eldfast isoleringsmaterial.

...Målandet..

Susanna målar vägg class=
Vacker fyllig röd slamfärg
Jim och Johan målar vägg.

Beroende på underlaget målar man 3 - 5m² / liter slamfärg. En stor tjock pensel är ett lämpligt redskap för strykning av färgen, som är lätt att hantera.

Om man följer gamla råd så brukar det ofta bli bra. Förr sades det att hus skall målas innan midsommar, men inte så tidigt att det finns risk för nattfrost. Starkt solsken är inte heller bra. ”15 grader och mulet” är en bra tumregel. Träet skall inte vara alldeles färskt och inte heller på annat sätt fuktigt när man målar.

Häll upp färgen i lämpligt små kärl så känns målandet lättare. Speciellt när skall måla högre upp och stå på annat än marknivån.

Beroende på var huset står och hur väder och vind kommer åt fasaden, kan man säga att en träfasad målad med rödmylla normalt borde målas om vart tionde år. Husets södra fasad tärs ofta mest, speciellt om solen lyser rakt på. Men man skall heller inte måla för ofta för då kan färgskiktet bli för tjockt och börja flaga. Målar man för sällan torkar träet ut och börjar spricka. Faktum är ändå att en ommålning med rödmylla är rätt enkel att utföra. Det enda förarbete som krävs är att man borstar fasaden med en skarp borste. Sen är det bara att koka ny färg och måla.

Gårdshuset färdigt målat

(Expert: Johan Ångerman)