Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Välkommen till Sápmi

Publicerad 05.10.2011 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 13:53.
Vy från Sameland
Elisabeth Morney är redaktör för serien

Välkommen till Sápmi

Det finns ett land i vårt land som inte har politiska gränser, men som sträcker sig över ett stort område; långt ner i Jämtland i Sverige, norr om Vuotso i Finland och Kolahalvön i Ryssland. Det blev jag medveten om under inspelningen av Strömsö i Sameland. Mest samer bor det i Norge. I Kautokeino och Karasjok är det över 80% som har samiska som modersmål och det gör att man hör det talas överallt; på bensinstationen, butiken, posten.

Det var många saker som blev aha-upplevelser, till exempel att samerna är EU:s enda ursprungsbefolkning, att det finns nio samiska språk, att det finns åtta årstider i sameland och att de typiska samiska färgerna (röd, grön gul och blå) härstammar från 1700-talet då samerna bytte pälsar och hudar mot färgranna tyger som kom söderifrån.

Elisabeths smycke
Samesslöjd

Det samiska hantverket kom jag att beundra under mina inspelningsresor. Om det är någonting som är långt från slit-och-slängkultur är det samiskt hantverk. Materialet tas från naturen under lämplig årstid och på ett ekologiskt sätt. Estetik och kvalitet är av högsta klass och blir bara bättre i användning då det går i arv från en generation till en annan.

hälsningar
Elisabeth

Matnyttiga länkar för dig som tänker besöka Sameland:

Skoltsamemuseet i Sevettijärvi:
Länk till skoltsamemuseum

Samiskt museum och kulturcentrum, Siida, som även innehåller turistinformation och forststyrelsen info:
» Länk till Siida, samiskt museum och kulturcentrum

I et flertal städer i sameland hitar du butiker med namnet Sámi Duodji Det är butiker med äkta samiskt hantverk. Här tillåts inga piratkopior till försäljning. Här kan man också köpa böcker och musik med samiska artister. Bästa stället att komma över musik.
Länk till butik med samiskt hantverk i Enare.

Sámi Duodji i centrala Jokkmokk fungerar som galleri och butik för
duodji – samiskt hantverk, samiskt konsthantverk och samisk konst.
Länk till butik med samiskt hantverk i Jokkmokk.

Hotell Kultahovi med restaurang i Enare ägs av ett samiskt syskonpar. Heikki Nilkula är kock och har satt ihop en meny med mycket lokala råvaror. Rekommenderas om man vill äta lokal mat i Sameland.
Länk till hotell med samisk mat

Här är Petteri Laitis ateljé där han säljer silversmycken, knivar och trähantverk. Petteri är finlands första auktoriserade samiska silversmed och har även mästerbrev i samiskt hantverk.
Länk till Petteris ateljé

I Jokkmokk finns Ájtte - samernas museum, med utställningar om samernas liv både i då- och nutid. Väl värt ett besök!
Länk till Áttje.

Jokkmokks marknad är ett måste för den som vill uppleva Sameland ur samiskt perspektiv. Marknaden går av stapeln första helgen i februari varje år, ofta årets kallaste helg. Här kan man möta samer i mängd (alla är här), uppleva samisk musik, konst och teater, gå på samedans och inte minst köpa högkvalitativt samiskt hantverk.
Länk till Jokkmokks marknad.

(Expert: Elisabeth Morney)