Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla på läderskor

Från 2011
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Måla på läderskor

Ge dina gamla, glömda skor ett färgglatt nytt liv. Du kan bättra på dina skor om de är slitna, har tappat färg framme vid tårna eller för att du helt enkelt inte gillar den nuvarande färgen. Då kan du göra dem till unika, personliga smycken. Låt dig inspireras och släpp lös fantasin när det gäller motiv och mönster.

Gör en skissDu behöver:

- skor i läder
- aceton
- trasor att putsa med
- läderfärg av olika kulörer
- gammalt porslins fat
- penslar (t ex runda, spetsiga och flata nylonpenslar)
- målartejp
- ritpapper och färgpennor till skisser
- blyertspenna och bakplåtspapper till kalkeringsmall

Skor med kurbitsmåleri

måla efter skissen1. Jag börjar med att rengöra skorna från smuts och så putsar jag skorna med en oljefri aceton för att få bort tidigare ytbehandlingar.
2. Jag gör sedan en skiss på mönstret till skorna på vanligt ritpapper och färglägger det med färgpennor i de kulörer jag vill använda när jag skall måla skorna.
3. När jag är nöjd med mönstret använder jag mig av bakplåtspapper , lägger det ovanpå skissen och ritar av mönstret på pappret. Mallens baksida färglägger jag med blyertspenna så att jag kan använda min mönstermall till att kalkera av mönstret på skorna.

grön läderfärg class=
måla blommor
röd läderfärg4. När mönstret är överfört på skorna är det dags att börja måla. Den färglaggda skissen använder jag som färgkarta och som stöd för minnet. Läderfärgerna kan blandas sinsemellan om du vill ha andra kulörer än dem du har i burkarna. Använd då gärna ett gammalt porslinsfat att blanda på.
Läderfärgen skall målas på tunt och i omgångar och kom ihåg att låta den torka mellan omgångarna! Annars löser den nya färgen upp färgen i lagret under. Det kräver lite tid och tålamod, men jag lovar att det är värt det, för färgen fördjupas för varje färglager.

5. Efter att motivet är färdigt fick mina skor torka ett dygn (läs på förpackningen hur länge din färg skall torka) och sedan är det bara att sköta om dem precis som vanliga läderskor. Njut av dina nya skor!

Byta färg på skorna. “Målarskor”

tejpa in sulorna
grön läderfärg class=
måla efter skissen1. Skorna rengörs från smuts och så putsar jag skorna med en oljefri aceton för att få bort tidigare ytbehandlingar.
2. Använd målartejp för att tejpa in sulorna så att dessa inte får färg på sig.
3. När skorna skall byta färg helt och hållet använde jag en svamp istället för penslar att applicera läderfärgen med. Med svampen får jag på färgen jämnt och slipper penselmärken. Det behövs minst två lager färg och färgen måste torka mellan omgångarna.

röd läderfärg
måla med svamp4. Om du är nöjd med att bara byta färg på skorna och vill ha dem enfärgade slutar du här. Jag ville ta ut svängarna på mina skor och efter att färglager nr 2 hade torkat “stänkte” jag läderfärg på dem i olika kulörer med en pensel och gjorde färg”droppar” med penselskaftet. Låt torka!
5. Penslarna tvättade jag sedan med vatten och såpa.

johanna målar skor class=
välj många färger
droppa och stritta färg
myggjagare class=
mysig nyckelpiga
johannas sko, detalj


Tips!Förutom att andvända läderskorna som målarduk går det bra att måla på läderväskor, läderjackan eller varför inte t.o.m läderfotöljen.

Mer om ämnet på Yle Arenan