Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Förgyllning (en illusion av fattigmanssilver)

Från 2011
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Förgyllning (en illusion av fattigmanssilver)

Den kemiska beteckningen på silver är Ag som kommer fån latinets argentum som betyder pengar. Vad är väl då mer passande än en spargris i imiterat fattigmans silver?

Inspirerad av gammalt fattigmanssilver som jag tycker har en helt underbar patina, lite medfaret men så vackert, skall mina spargrisar av plast få en ny förgylld kostym. Förgyllning heter det oberoende av metallen man använder, bladmetall av guld, mässing eller det jag här använder, nämligen silver. Konsten att förgylla härstammar från ett av värdens äldsta hantverk. Den kräver träning och skicklighet. Grunden till effekten jag nu vill åt får man genom att misslyckas med sin förgyllning. Som amatörförgyllare är detta ett perfekt nybörjarprojekt. Gör man fel blir det rätt!


Det här behöver du:

- plastföremål att försilvra
- plastprimer
- hobbyfärg i en gråsvart kulör
- guldgrund
- bladsilver
- koltabletter
- vattenbaserad spraylack
- penslar

hobbyfärg i gråsvart1. Jag började med att tvätta spargrisarna för att få bort eventuell smuts och sprayade dem sedan med en plastprimer så att grundfärgen fäster bättre. Låt torka.

grundmåla grisen2. Grundmåla spargrisarna med pensel och hobbyfärg i en gråsvart kulör. Jag blandade till min grundfärg av två olika kulörer, en gråblå och en svart .Den här grund/bottenfärgen syns sedan här och var på den färdiga spargrisen.

måla med klister3. Efter att bottenfärgen har torkat skall den vattenbaserade guldgrunden penslas på hela ytan som skall försilvras. Detta är alltså ett specialklister för bladmetall. Guldgrunden skall torka till på ytan och bli klistrig. Det tar ca 15 min.4. Nu börjar det riktigt roliga. Ytan är klistrig och bladsilvret kan sättas på. Använd gärna en riktigt mjuk pensel och lägg silvret försiktigt mot ytan. Tar du i silverarken med fingrarna fastnar de och du får förgyllda fingrar istället. Nu är det i motsats till professionell förgyllning helt okej att bladsilvret hamnar snett, går sönder och inte täcker överallt. Det får inte bli för perfekt. Bottenfärgen ska lysa igenom. När hela ytan är förgylld, borsta så att silvret fäster ordentligt och är slätt mot ytan samtidigt som det överflödiga silvret borstas bort.

måla med koldamm5. Bryt sönder koltabetterna på ett fat och använd det svarta ”koldammet”. Dammet ger den sista patinan åt ytan och det fastnar bara där det skymtar fram klister mellan bladsilvret. Pensla på tills du är nöjd.

Spraya med lack6. Spraya den förgyllda ytan med ett tunt lager vattenbaserat spraylack, annars kommer silvret att oxidera. Ytan blir även lättare att damma av. Genom att lacka över metallytan ger man den också en dämpad patinerad lyster så ser den inte så ny och blank ut. Låt torka.

Mer om ämnet på Yle Arenan