Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Uthuset - detaljer och hönor

Från 2011
Uppdaterad 15.08.2013 14:23.
Uthuset - detaljer och hönor

Detaljerna är som pricken över i. Utrymmet känns klart då detaljerna kommer på plats. På utsidan monterade vi foderbräder kring fönstren. Vanliga sågade bräder (22x125 mm), som vi målade i samma färg som karmens utsida, bruten svart. I övre kant är det viktigt att ansluta fodret till fasadpanelen så att regnvatten inte söker sig in i väggen. Här använde vi takfilt som är ett tunt och följsamt material. Dessutom är det vattentätt. En enkel form med twist fick vi genom att profilsåga ändar på övre foderbrädet.

Takfilten spikas fast i brädan
Jim målar foderbrädorna svartaInsidan färdigställdes med smygbräder och foderlister. Enkla bräder (22x100 mm) och naturligtvis fick även insidan en liten dekoration. Här blev det pallstyckets(blombrädets) hörn som profilerades. Då vi flyttade fönsteröppningen på mitten av gaveln uppstod ett litet tomrum, som vi inredde med hyllor och monterade en dörr på. Prima skåp för små grejer. Dörren blev extra dekorativ med robusta gångjärn som ser ut som gamla smidesprodukter. Kombinerat dörrlås och handtag gjorde vi enligt traditionell vridmodell i trä.

Metallkonsoler för handledarna class=
Johan monterar fast metallkonsolerna
Handledarens profilsågade ändeHandledarna skall vara stabila grejer så vi använde plankor som fick samma patinering som handledarna på räcket. Vi fäste handledarna till väggen med metallkonsoler, som vi tillverkade i robust flatjärn. ”No surprise” - en twist fick vi även här med profilsågade ändar.
Detaljerad måttsättning av räcken finns på webbsidan www.miljo.fi under rubriken ”Markanvändning och byggande” där man hittar Finlands Byggbestämmelsesamling. Under avdelning F - ”Allmän byggnadsplanering” hittar man F2 som behandlar ”Säkerhet vid användning av byggnad”.

Johan och Jim inspekterar den färdiga handledaren
Några hönor kom på besökHönorna ja. De har följt oss i tanken genom alla programdelar, så vi tyckte det var på tiden att visa upp det nya utrymmet för de gamla invånarna. Hönor är ett trevligt inslag i gårdsmiljön. De bidrar med liv och rörelse. Pickar i sig ett och annat, städar upp - och med lite tur kan man få färska ägg.

Jim och Johan pausar med läskedryck och bulle

Mer om ämnet på Yle Arenan