Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Uthusets golv

Från 2011
Uppdaterad 15.08.2013 14:53.
Uthusets golv

Ytbehandling av ett golv kan utföras enligt många olika metoder, allt ifrån komplicerat till enkelt. Vi valde det senare alternativet. Vi hämtade lite finsand från stranden och spädde på med lite vatten och sedan var det bara att skrubba, skrubba, skrubba... På det viset fick vi golvet tvättat och det tyckte vi fick räcka i vår sommarverkstad. Gamla golvplankor bildar en egen yta med tiden.

Med sand, vatten och kvast...
...kan man rengöra ett golv!En liten dekoration ville vi ända ha på vårt golv så vi mixade lite med olika typer av oljor och pigment för att få en lämplig lasyr. Pigmentet löste vi upp kvällen innan och som bas i lasyren prövade vi vegetabilisk lasyrolja och kokt linolja. Vi valde den vegetabiliska oljan för att den gav oss möjligheten att måla med skarpa kanter.

Pigmentet skall lösas upp kvällen innan i lite olja alternativt i sprit. På det viset får pigmentet tid på sig att svälla och pastan blir smidig.

Vi gjorde ett rutmönster med två olika bruna färger. Då lasyren är genomskinlig så blir ytorna där ränderna korsar mörkare och ger ett intressant mönster.

Slutligen dekorerade vi med en engelskt röd färg för att ge de matta kanterna lite stadga.

Kanterna förstärks med röd färg
Golvdekorationen börjar bli färdig
Dekorationsmönstret börjar ta form

Mer om ämnet på Yle Arenan