Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Uthusets fönster

Publicerad 01.05.2011 00:00. Uppdaterad 15.08.2013 15:36.

Vilken fantastisk tur man kan ha ibland. När vi röjde ut all bråte ur det gamla förrådet fick vi se att det funnits fönster i gaveln sedan tidigare. Och att fönstren fanns kvar var det allra roligaste. Det är nånting speciellt med gamla fönster. Starkt kärnvirke kombinerat med säkert hantverk och ett gott öga ger en smidig, hållbar och stilig produkt. Dessutom har gamla saker en vacker patina som bara år av användnig kan ge.

Vi tog ut fönsterbågarna och sågade upp ett hål i fasaden. Ljuset som strömmade in gav rummet en helt ny känsla. Trappans tidigare placering gjorde att fönster gluggen satt lite snett i förhållande till gaveln centrumlinje. Vi flyttade öppningen på mitten och passade samtidigt på att göra nya svärd.

Fönstret sågas ut...
...och in strömmar ljuset!Ett svärd är en planka med en ribba på mitten. Ribban passar i ett spår som man gör i de stockändor som avslutas mot öppningen. Ribban passas in i spåret och på det viset kan man fixera stockarna i sidled samtidigt som man ger stockarna rörelsefrihet i höjdled. Rörelsefrihet i höjdled är viktigt för en stockvägg då den sjunker vartefter den åldras. Mest sjunker den då den är ny med färska stockar, men även en äldre stomme kan röra sig. Därför lämnade vi även utrymme ovanför fönstret, mellan fönsterkarm och övre stock i öppningen.
Gamla karmen var tillverkad av lister och ganska skör utan gångjärn. Vi ville ha öppningsbara fönster så vi beslöt att sätta in en ny karm.

Ett svärd
Svärdet passas inDå man väljer karmens plats i djupled i väggen är det viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad för husets utseende, beroende på om man väljer att montera karmen längs insidan eller utsidan av väggen. Vi valde att placera karmen i liv med fasaden, alltså längs utsidan. Vi tycker huset ser piggare ut med glasrutan långt ut i fasaden och dessutom får man en plan yta på insidan där man till exempel kan ha blommor.
Karmen fästs endast nertill och i sidan till svärden. Kilar placeras mot karmens ändträ så att man inte gör en båge i karmen när den kilas fast. För tätning och isolering av karmen använde vi linullsdrev.

Karmen ska tätas
Linullsdrev för tätningTill de gamla fönsterbågarna som vi lät renovera, valde vi en svart färg till utsidan för att ge uthuset en lite tyngre och kanske snudd på industriell prägel. Det kändes rätt att ge även foderbräder på utsidan samma nyans. På insida lät vi bågarna vara träfärgade.
Till monteringen av fönsterbågarna hade vi skaffat nya beslag med traditionellt utseende. Vi tyckte de gamla fönstren var värda att prydas med välkända beslag och dessutom ger de spännande namnen på beslagen en extra twist. Märla, handvarpa, lång hasp, stjärthake...

Fönstren sätts in
Beslagen sätts fastKronan på verket med gamla fönster är de vackra ojämna glasen. Vi hade tur som hittade gamla fönster i gott skick med nästa alla rutor hela.

Nästan färdiga