Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Uthusets trappa och staket

Publicerad 24.04.2011 00:00. Uppdaterad 16.10.2013 11:13.
Uthusets trappa och staket

Om man har en stabil vacker trappa så behövs ingen ny. Om man trots allt skulle välja en ny trappa fick man nog nöta på i hundra år för att åstadkomma den fina patina som den gamla trappan har. En liten ändring tyckte vi ändå var på sin plats så vi valde att montera trappan på motsatt sida av rummet, jämfört med den ursprungliga placeringen. Det gav oss mera fritt utrymme kring fönstret, där ljuset skall flöda in genom nygamla fönster.

Trappan sätts på plats...
...och skruvas fast.


Staket
Material
Loftet blev ljust och underbart tack vare att golvytan blev mindre än tidigare och inte sträcker sig ända mot bakväggen. Den ljusa känslan ville vi ha kvar, även efter att vi monterat staket kring loftgolvet. Därför valde vi att tillverka stommen i metall som är starkt trots att det är klent dimensionerat. Vi använde en gassvets för att fästa metalldelarna till varandra. Metoden känns hantverksmässig men tar längre tid än om man svetsar med el.
Handledaren/ledstången tillverkades av rundstav i trä. Enkelt att fästa och varmt och behagligt att hålla i.

Johan svetsar ihop staketets stomme class=
Svetsning på gång
Jim kapar av rutarmeringen så den passar stommen


Mått
Allmänna mått på staket eller räcke som det benämns i Finlands Byggbestämmelsesamling:
Höjd från golv till ledstångens övre kant = 900mm (1000mm om fallhöjden är större än 3,0 meter)
Maximalt avstånd mellan stående staketdelar = 100mm
Detaljerad måttsättning av räcken finns på webbsidan www.miljo.fi under rubriken ”Markanvändning och byggande” där man hittar Finlands Byggbestämmelsesamling. Under avdelning F - ”Allmän byggnadsplanering” hittar man F2 som behandlar ”Säkerhet vid användning av byggnad”.

Johan har börjat laga på dekorationen class=
En halvfärdig dekoration
Den gamla foderdekorationen som finns ovanför ytterdörren


Mönster
För utformningen av mönstret lät vi oss inspireras av byggnadens historia. Räckets stora ytor gjorde vi av rutarmering som snedställdes för att påminna om hönsgaller. En detalj för prydnad av räcket kopierade vi ur foderdekorationen ovanför ytterdörren.

Staketet
Den mintgröna ledstången sätts på plats


Ytbehandling
Jag vet inte om det var latmasken som drabbade oss, men i alla fall valde vi det alternativ som innebar att vi inte gjorde nånting alls åt metallstommen av räcket. Hur som helst är det ett bra val som hajdulerar (passar) med de obehandlade stockarna. Ledstången målade vi mintgrön och patinerade med svart bets. Det liknar ärgad koppar, och vi tycker det ger utrymmet ett lite durabelt intryck.

Jim och Johan pausar med våfflor