Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen konst

Tavlor av kassettband

Från 2011
Uppdaterad 19.08.2013 14:56.
Tavlor av kassettband
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Inspirerad av konstnären Erika Simmons river jag ut banden från mina gamla kassettband och gör en tavla!
- Camilla -

Det här behöver du:

- Gamla kassettband
- Sax
- Skalpell
- Skärunderlag
- Lim, universallim (till kassetten) och genomskinligt lim med snett munstycke (för limning av banden)
- Svart tuschpenna
- Uppspänd målarduk


1. Börja med att måla duken. Jag valde orange som bas, målade först med akrylfärg och pensel och sista lagret sprayades i samma ton (för att få en helt jämn färgyta). Låt torka!


2. Rita upp den bild som du vill göra. Välj en relativt enkel bild där det främst är ytterlinjerna och skuggorna som blir avbildade. Jag körde på nostalgi och valde stora sköna retro hörlurar!


3. Riv ut bandet från en kassett. Olika kassetter har olika färger på banden, svart ser bäst ut!


4. Klipp/skär till små bitar som limmas fast i de ritade ytorna. Klipp bitarna i rätt längd från början, det är svårt att klippa till dem sen när de är limmade. Det gör inget ifall det ibland är litet mellanrum mellan bitarna, det gör det mera levande!


5. Jag hade en vanlig blompinne till hjälp för att platta ut kassettbandsbitarna och justera med. Det blir lätt kladdigt så att använda fingrarna direkt på banden blir inte bra.


6. Gå systematiskt igenom hela bilden och limma vartefter. Böjda linjer är lite knepiga men då kan man vika banden så det mjuknar lite i formen och i riktning.


7. För att få effekt så kan man använda olika sidor av banden på olika delar av bilden, ofta finns det en viss nyans skillnad mellan sidorna.


8. För att få en ännu större effekt kan delar av bilden ha detaljer där kassettbanden hänger löst utanpå tavlan, bara fästa med lim på vissa ställen. I det här fallet är det trådarna till hörlurarna från själva kassetten som blir den levande/trassliga detaljen.


9. Som kronan på verket limmas en gammal kassett upp på den nedre delen av tavlan!

Mer om ämnet på Yle Arenan