Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Uthuset - takets isolering

Från 2011
Uppdaterad 10.10.2013 18:21.
Uthusets taks isolering

Vi vill ha ett utrymme där vi kan vara tidigt på våren och sent på hösten. Kanske någon enstaka gång på vintern, men bara kanske. Då kan man tänka så, att det är bättre med lite isolering än ingen alls, men allra viktigast är att det är vindtätt.

Takstolarna är utbytta!
Nu kan vindskyddsskivan sättas fastDet befintliga taket hade läckt någon gång så vi bytte ut ett par rötskadade takstolar innan vi satte igång med själva isoleringsarbetet. Vi spikade ribbor i sidan av takstolar som fungerar som fästpunkt för vindskyddsskivan. Ribbans höjd avgör hur stor luftspalt man får mellan vattentaket och vindskyddet. Luftspalten är viktig då det ofta uppstår kondens på undersidan av vattentaket. Speciellt på våren då det är varmt på dagen och kallt på natten.


Skivan borras fast class=
Sedan sätts kraftpappret fast med hjälp av en häftpistolI nedre och övre änden av vindskyddsskiktet stiftade vi fast kraftpapper som rätt följsamt lade sig mot den ojämna stockytan. I nedre kanten av takstolen monterade vi byggpapper så att det uppstod ett fack dit vi sprutade in isoleringsmaterialet. Vi valde ett organiskt isoleringsmaterial som är mindre känsligt för fukt. Det är fördelaktigt i ett utrymme där temperaturen växlar mycket.


Bräderna spikas fast
Jim blåser in isoleringsmaterialetSom innertak spikade vi fast samma typ av bräder som funnits där tidigare. Då kunde vi använda en stor del de gamla bräderna.
Av samma anledning som vi valde organiskt isoleringsmaterial, valde vi att ytbehandla bräderna med kalkfärg. Kalkfärgen tål alltså fukt väldigt bra och låter fukt som eventuellt sugs in i trävirket att avdunsta när fukthalten i rummet sjunker.

Johan fyller isolerinsmaskinen med isoleringsmaterial

Mer om ämnet på Yle Arenan