Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen konst

Stadskollage

Uppdaterad 22.08.2013 09:31.
Stadskollage

Camilla ser bilder då hon tänker på ett land. Varför inte skapa konst av kulturgeografi? Idag sätter Camilla landmärkena för Paris och London till pappers.

Det här behöver du:

- 2 stora akvarellpapper
- Utländska dagstidningar, fransk och engelsk
- Spraylim
- Sax
- Blyertspenna
- Vattenfärg + penslar
- Urklippta bilder som associerar till Frankrike och England
- Tuschpennor


Parissymbol av tidningspapper

1. Börja med att skissa upp siluetten av Eiffeltornet på en sida från fransk dagstidning. Klipp ut.


Limma fast bilden - gärna lite snett

2. Spraya spraylim på baksidan av siluetten och placera den på akvarellpappret. Gärna lite snett, bilden får mera spänning om det inte är helt rakt!


Symboler för Frankrike

3. För mig, bildmässigt, är Frankrike, förutom Eiffeltornet, vin, baguetter och män med mustasch och randiga tröjor. En karikatyr som blir bra som detaljer!


En parismustasch blir till

4. Skissa upp med blyerts, vinflaska, lite ränder och en ”fransk” mustasch med en liten basker. Färglägg med vattenfärg och tusch.


Fakta som grafisk inramning

5. Landmärken har ofta intressant fakta och om man skriver in fakta text runtom siluetten blir som en grafisk inramning. (Namn, arkitekt, årtal, höjd, etc.)


Kopiera en och samma bild i olika storlekar

6. Franska bilar ska också få vara med! Kopiera en och samma bild (i det här fallet en gammal Citroën bil) i olika storlekar och limma fast på akvarellpappret.


Bonjour!

7. En fransk hälsning får fungera som bildens ”rubrik”. Bonjour!


Stiliserade fåglar som avslutning på konstverket

8. Och till sist, stiliserade fåglar som cirklar runt Eiffeltornet.


Londonkollage

9. Och då: London calling! Upprepa på samma sätt men med engelska ingredienser. Jag använde ”Big Ben” som landmärke, urklippt ur engelsk dagstidning, tekopp och stor snirklig brittisk mustasch och hög hatt. Telefonkiosker och paraplyer. ”How do you do”.

Häng upp bilderna med klädnypor10. För att behålla den lekfulla känslan och en touch av Parisiska gränder: häng upp bilderna med klädnypor på snöre istället för att rama in dem! Qui!