Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Granen – ger skydd åt många

Från 2011
Uppdaterad 02.10.2013 11:35.
Granen – ger skydd åt många

Granen vandrade in i Finland några årtusenden efter att istiden tog slut, efter att björken och tallen fått fotfäste i vårt land. Men fastän den kom på efterkälke, sakta krypande från öst, var det med säkra rötter den landade i våra fuktiga och skuggiga marker.

Granskott är mycket c-vitaminrika
Granen är vårt högsta trädPå längden är det granen som vinner bland våra vilda arter. Den kan bli över 40 m! Pappersindustrin har haft stor nytta av granvirke, och främst är det tidningspapper man framställt. Men granen har också varit till nytta för mänskan på många andra sätt. De C-vitaminrika skotten kan man äta på våren. Man kan också göra av dem té, tinktur och sirap, som är bra mot hosta! Förr gjorde man t o m brännvin på en blandning av granskott, enbär och säd.

Kåda kan användas som tuggummi

Kådan
Granens kåda har man gjort öl av. Men kådan är också mycket antiseptisk och man får en ypperlig sårsalva av den. Den har också fått fungera som tuggummi. På stenåldersboplatser har man hittat förstenad kåda, med tandmärken i. Både tall- och grankåda går att tugga, men granens kåda passar bättre till syftet.

Smaken är inte som vanligt tuggummi
En ask kåd-tuggummi


Tugga kåda

Då man börjar tugga kådan smulas den först sönder, men tillsammans med salivet får den pånytt fast form. Efterhand som man tuggar kådan blir den vackert ljusröd med en nyans av lila. Man kan tugga kådan, precis som nutida tuggummin, i några timmar. Efter det blir kådan pånytt mjölaktigt och måste spottas ut. Ifall du vill prova tugga på kåda ska du vara försiktig. Kådan kan lätt lossa på tandplomberna.

Förut hämta männen förtuggade kådbitar hem från skogen och gav dem åt barnen. En förtuggad kådbit kunde också vara en gåva åt en flicka man var intresserad av. En förtuggad kådbit till sin kära ansågs då vara en stor artighetsgest!

Många djur får sin näring av kottarnas frön och av knoppar och årsskott.

Mat och skydd

Många djur får gott skydd under granens nedre grenar och många får sin näring av kottarnas frön, och av knoppar och årsskott. Men också för mänskan har granen utgjort ett ypperligt skydd och många har sovit tryggt och gott på en bädd av isolerande och doftande granris.

Granskog

Mer om ämnet på Yle Arenan