Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Örtkudde

Från 2011
Uppdaterad 01.10.2013 13:32.
Örtkudde
Bild: Svenska Yle/Strömsö

En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

Det finns en mängd örter som hjälper mot sömnproblem, men tyvärr är de flesta av dem urindrivande – och hur gott sover man när man är kissnödig? Som tur är behöver man inte dricka te på växterna för att sova gott, det är nämligen doften, den eteriska oljan, som är rogivande.

Jag har gjort en liten kudde och fyllt med torkade örter som hjälper mig att somna och få god kvalitet på sömnen. Den tar jag med mig i sängen när jag känner mig orolig på kvällen.

Sov gott!

- Alexandra -

Torkade örter

Det här behöver du:

- Mjukt tyg, ca 25 x 50 cm
- Torkade rogivande örter, t.ex. humlekottar, kamomill, ljung, lavendel, lindblommor, myskmadra, citronmeliss


Favorittyg

1. Sy ihop tyget till en kudde. Jag tycker att tyget i kudden är viktigt. Det ska vara något man förknippar med lugn och trygghet, t ex ett favoritlakan, ett gammalt nattlinne eller en utsliten men vacker t-skjorta. Jag använde ett lakan jag alltid sov gott i som barn.

Dekorera t.ex. med ett monogram

2. Man kan gärna sy fast spetsar och monogram för att göra kudden mer personlig. Här ett monogram från ett gammalt örngott.

Vändsöm

3. Använd gärna vändsöm så att kudden inte spricker och sprider ut torkade örter i hela sängen.

Fyll med örter

4. Fyll med torkade örter. Jag brukar ta mer av örter med mild doft, som humle, kamomill, ljung och lindblomma och mindre av lavendel och citronmeliss som har stark doft. Här kan man naturligtvis blanda efter tycke och smak.

Sy ihop

5. Sy ihop kudden för hand. Örternas dofter håller sig i ca ett år. Efter det kan man bara sprätta upp kudden och fylla på med färska örter.

Örtkudde
Är inte första gången det sovs sött med detta tyg

Mer om ämnet på Yle Arenan