Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Björken – skir i vårskrud

Från 2011
Uppdaterad 01.10.2013 11:04.
Björken – skir i vårskrud

Björken är vårt nationalträd, vilket inte är så konstigt med tanke på att det var björken som vandrade in i Finland som första trädslag efter istiden för ca 11.000 år sedan. Glasbjörken är köldtålig och glasbjörkens underart, fjällbjörken, utgör trädgränsen i våra lapska fjäll. Förutom glasbjörk och vårtbjörk, eller hängbjörk som vi också kallar den, finns det också dvärgbjörk i vårt land.

På och runt träd i allmänhet lever det en hel det andra organismer, såsom svampar, lavar, insekter, spindlar, fåglar och däggdjur. Tillsamman bildar de en egen värld. Många svampar lever i symbios med björken (t ex kantarellen) och många tickor lever på björken som parasiter.

Sprängtickan

Sprängtickan är en parasit. Tickans mycel växer inne i björkstammen tills den spränger upp barken och sprider sig med hjälp av sporer. Vi kan se märken av sprängtickan som svarta, oformliga knölar på stammen. Sprängtickans korkartade inre kan använda som té. Det anses vara både fysiskt och psykiskt stärkande. I Östeuropa anses sprängtickan ha en cancerhämmande verkan.

Masurknölen används till bruksföremål
Björkkärl för björkdryckBjörken är verkligen ett nyttoträd i sin helhet. Barken kan användas för näverföremål s s väskor, skor, kärl. Masurknölen har man gjort olika prydnads- och bruksföremål av. Kvistarna har fått bli till bastukvastar på försommaren och löven har man gjort té av.

Björken, med sin vackra vita stam, har alltid varit ett uppskattat prydnadsträd, som gårds- eller alléträd. Och det finns knappast något underbarare än de skirt gröna mössöronen om våren.

Läs Lottas recept på varm dricka på sprängticka

Njut och hålls frisk!

Mer om ämnet på Yle Arenan