Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Återformgivarens plastpåslampa

Från 2011
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.
Återformgivarens plastpåslampa

Reima Honkasalo kallar sig själv återformgivare. Tillsammans med Anne funderar han på vårt förhållande till skräp och gör en fluffig lampa av galler och fruktpåsar.

En modern lampa av gamla ölburksbottnar
En köttkvarnslampa där sladdhavet är en prydnadHonkasalo använder redan formgivna saker, som t.ex. gamla strykjärn, korkar till kylarvätska och ölburksbottnar och skapar nya former, som oftast blir lampor.

Varför inte satsa på en lampa av gamla korkar
Här får klädhängare en ny funktionMaterial:

- Plastpåsar
- Metallnät
- Elsladd, lamphållare och glödlampa


Klipp plastpåsarna så här

1. Släta ut plastkassen och klipp bort bärhandtagen. Klipp också bort bottendelen. Den kvarblivna delen klipps i fyra lika stora bitar, som de streckade linjerna visar.


Kvadraterna ska vara 17 x17 centimeter

2. Öppna de vikta bitarna, lägg dem i en jämn hög och klipp av alla på mitten. Om du har följt anvisningarna borde alla dina kvadrater vara ungefär samma storlek. Med en annan storleks plaskasse eller plastmaterial, får du anpassa klippen så att storleken på kvadraterna blir ca 17 x 17 cm.


Skrynkla ihop kvadraten till ett avlångt stycke

3. Skrynkla ihop kvadraten till ett avlångt stycke. Rulla inte. En rulle öppnar sig inte lika vackert efter att du har knutit fast den i nätet som en skrynklig plastbit gör.


Vik ihop plastremsan på mitten

4. Vik ihop plastremsan på mitten.


Trä den vikta delen genom nätet, så att den formar en ögla

5. Trä den vikta delen genom nätet, så att den formar en ögla. För ändorna genom öglan. Se till att båda ändorna är ungefär jämnlånga och dra åt.


Så har ser den första knuten ut

6. Så har ser den första knuten ut. Nu är det bara resten kvar!


Knyt två remsor i varje maska uppe och nere

7. För att nätet inte ska synas i översta och nedersta raden har vi knutit två plastremsor i varje maska. De andra maskorna fär nöja sig en plastremsa var.


Gör mittcirkeln av metallnät

8. Av samma sorts nät som stommen är gjord av, har vi klippt till en cirkel, som ska hålla ljuskällan på plats. Cirkelns diameter är en aning mindre än skärmens, men har ett par centimeter långa uppvikta trådändor runt om. Genom att böja dem, fäster du sedan cirkeln på insidan av skärmen. Var noga med att lampan hamnar på mitten så att skärmen hänger rakt.


Stoppa ner hållaren i skärmen och fäst den

9. Då stoppar vi ner den cirkelformade hållaren i lampskärmen och och fäster den med trådändorna du ser i bilden.

Olika lysande konstverk av Reima

Mer om ämnet på Yle Arenan