Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras örtagård - Strömsö

Handolja och massageolja

Från 2010
Uppdaterad 28.10.2013 13:48.
Handolja och massageolja
Bild: Svenska Yle/Strömsö

De flesta hudkrämer på marknaden innehåller fetter som egentligen inte är speciellt bra för huden. Känner man sig osäker på innehållsförteckningarna kan man göra sin egen handolja istället. Alla vegetabiliska oljor innehåller massor av vitaminer och vårdar och skyddar huden. Det gäller bara att blanda så att man får en olja som passar just ens egen hud.

Jag använder helst ekologiska kallpressade oljor eftersom de är mest näringsrika, men de kan kosta en slant. Vill man göra en budgetvariant går det bra att använda en billigare olja. Min filosofi är att det jag smörjer på huden ska vara gott nog att stoppa i munnen, och där får man dra gränsen själv.

Ett tips är att smörja in sig med olja efter duschen eller bastun, för då går den lätt in i huden.

-Alexandra -

Handolja

- Avokadoolja
- Olivolja
- Eterisk olja ros

Blanda lika delar avokado och olivolja. Tillsätt några droppar eterisk olja ros.

Massageolja

- Mandelolja
- Solrosolja
- Eterisk olja rosmarin

Blanda två delar mandelolja och en del solrosolja. Tillsätt några droppar eterisk olja rosmarin.
Eterisk olja gör oljan ännu mer terapeutisk. Ros är bra till torr hud. Rosmarin stimulerar cirkulationen och gör stela och ömma muskler mjuka.

Vegetabiliska oljor

Mandelolja
En halvfet olja som håller länge. Den går långsamt in i huden och passar därför till massageolja. Mandelolja är bra för babyvård, känslig hud, hudinflammationer och klåda av torr hud eller eksem. Kallpressad mandelolja doftar mandel.
Tål man inte mandel är aprikoskärnolja ett bra alternativ.

Solrosolja
En torr olja som går snabbt in i huden. Solrosolja är bra vid fet hy, acne och mjäll. Den kan gärna användas till hårinpackning vid torrt hår. Kallpressad solrosolja doftar nöt.

Olivolja
Den klassiska hudvårdsoljan. En fet, näringsrik och mjukgörande olja som skyddar huden. Den hjälper mot hudirritationer, insektsbett, och när man bränt sig på nässlor eller i solen. Olivolja passar också bra vid eksem, klåda och bristningar. Många har problem med den starka olivdoften, men den tycker jag att man får leva med eftersom olivoljan är så bra.

Avocadoolja
En fet olja som passar för torr och mogen hud. Trots att den är fet absorberas den lätt i huden. Avocadoolja kan användas vid hudinflammationer, solskador och som hårväxtstimulerande inpackning med rosmarin. Kallpressad avocadoolja har svag avocadodoft och kan vara grön.

Rapsolja
En halvfet olja som går hyfsat snabbt in i huden. Rapsolja lindrar klåda och är bra vid känslig, torr eller irriterad hud samt vid hudinflammationer. Doftar smör eller nöt.

Jojobaolja
Halvfet olja som binder fukt i huden och ger en sammetskänsla. Den funkar på både torr och fet hud eftersom den normaliserar talgproduktionen. Jojobaolja är passande vid utslag, sprickor, acne och eksem. Luktar korv.

Nyponfröolja
Min personliga favorit för tillfället! En torr olja som reparerar hudskador och håller huden ung. Den går in snabbt i huden, men har dålig hållbarhet. Nyponfröolja passar bra vid normal till fet hy. Doftar ros och nöt.

Mer om ämnet på Yle Arenan